A lámákból kinyert antitest jelentheti a gyógymódot a koronavírusra?

2020-03-21 | Budaörs
Megállás nélkül dolgoznak belga kutatók a koronavírus ellen. Nemrég azt jelentették be, hogy találtak egy olyan antitestet, amely megakadályozza a vírus terjedését. Ennek forrása a láma.

„Ez a felfedezés azért fontos, mert az antitest semlegesítheti a Covid-9 vírust. Az antitest azért különleges, a lámából származik, vagyis ez nem egy megszokott antitest. Úgy gondolom, találtunk egy pontot a víruson, ami sebezhető az állati antitest beültetése esetén” – mondta a Ganti Egyetem kutatója, Xavier Saelens.
Egy ilyen gyógyszer fontos lehet a már meglévő fetőzések kezelésében, de ez nem oltóanyag, nem akadályozza meg a betegséget.
„A szó szoros értelmében nem beszélhetünk oltásról, és a vakcinákat csak egészséges embereknél lehet alkalmazni. Az általunk bejelentett módszerrel az immunrendszer védelmét juttathatjuk be azonnal a páciensbe, vagy abba a személybe, aki fertőzésveszélynek van kitéve, – hangsúlyozta a professzor –, tehát a gyógyszer alkalmazásáig legalább fél évet még várni kell. Ezért most az egyedüli védekezés változatlanul csak az, ha lehetőleg mindenki otthon marad” – jelentette ki a professzor.
Ő azonban ezt most nem teheti meg. „A laborban nagyon vigyázunk. Ha együtt vagyunk, hogy megbeszéljünk valamit, akkor védőmaszkot veszünk fel. Most fel is veszem a sajátomat…” – fejezte be az interjút a professzor.

RV

Megosztás