A nyugdíjas pedagógusok Tatán jártak

2024-04-19 | Budaörs
Ugyan néhányunkat szorongással töltött el a borús, esőre hajló időjárás, de azért a kis csapat bátran elindult Tata szépségeinek felfedezésére.

-Rossz időjárás nincs, csak rossz öltözet! – győzte meg szervezőnk, Raffai Erzsike, az aggodalmaskodókat.

Szerencsés volt az utunk, mert napközben még a nap is kisütött.

Túri Katika klubtársunk, a hely jó ismerőse javaslatára már Tata előtt, Tóvároskertnél leszálltunk és egy nagyon kellemes sétával, erdei környezetben elsétáltunk az Esterházyak nyári rezidenciájáig. (Hogy lehet, hogy közben nem is fájt a lábam?)

A Nyári lakban vagy Kiskastélynak is nevezett pompás épületben a Herendi Porcelánmanufaktúra kiállítását láthattuk a földszinten. Az emeleten pedig ruhatörténeti kiállítást tekintettünk meg. Mindkettő méltán kiváltotta a csodálatunkat.

Beültünk a patinás Barta cukrászdába fagyira , finom süteményre. Nem csalódtunk sem az árakban, sem a minőségben – és a kiszolgálás is elsőrendű volt.

Ezután átvágtunk a nyüzsgő kisvároson és az Öreg-tó partján folytattuk az utunkat a nagy kastélyig.

A vár látványa a sétányról

Az Esterházy család fraknói grófi ágának tatai kastélya a béke minden áldásával megajándékozta lakóit – tájékoztatott idegenvezetőnk – Kényelemmel, a családi boldogsággal, a vidéki rezidencia kínálta mulatságokkal, a vadászat, a játék, a muzsika örömeivel. A kastély nem egyszer fogadott királyi vendégeket, sőt egy alkalommal, 1809-ben egy nevezetes békeszerződés, a Napóleonnal kötött ún. schönbrunni béke aláírásának helyszíne is volt. A festői Öreg-tó partján épült kastély így joggal viseli a „béke szigete” nevet.

A 2018–2020-ban felújított, műemlékileg teljeskörűen helyreállított Esterházy-kastély berendezett szobái és kiállítóterei egységes élményt kínálnak, a kastély, a birtokos család és a kor történetére vonatkozóan hívják egy pazar kulisszák közti időutazásra az érdeklődőket.

Hazafele a vonaton azon tűnődtem, hogy mi is tetszett a legjobban….A Kiskastély porcelánjai? A cukrászda finomságai? A béke szigete? Mindez együttvéve és az, hogy újból együtt lehettünk.

Köszönjük a szervezőknek.

Fotó: Vargóczky Judit

s.k.

Megosztás