A polgármester tájékoztat május 25-én

2020-05-26 | Közélet
5 óvónő is fertőzött, bár tünetmentes Budaörsön - a járványnak még nincs vége. Júniustól csak a szociálisan rászoruló 70 év felettiek kaphatnak ingyen ételt.

A hét legfontosabb kormányzati intézkedései az óvodákat, iskolákat érintik. Hétfőtől, május 25-től a budaörsi bölcsődék és óvodák is a veszélyhelyzet előtti szokásos rendben működnek tovább.

A magunk részéről mindent megteszünk annak érdekében, hogy a hétfői kezdéshez biztonságos körülményeket teremtsünk a gyermekek számára. Valamennyi óvodai és bölcsődei dolgozónál, azaz 215 főnél elvégeztettük a koronavírus-tesztelést. Öt, egyébként tünetmentes, munkatársunknál lett pozitív a teszt. Ők 2 hétig karanténban lesznek, s ezt követően akkor állhatnak munkába, ha a megismételt teszt negatív eredményt mutat. Az intézmények helyiségeit és felszereléseit és a játékokat alaposan fertőtleníttettük.

Kérjük, hogy akik szeretnék bölcsődébe, óvodába vinni gyermeküket, a megelőző munkanap reggel 9 óráig jelezzék ezt a szándékukat az intézményben. Fontos, hogy az intézményvezetők által bevezetett, elsősorban a gyermekek érkezéséhez és elviteléhez kapcsolódó biztonsági intézkedéseket mindenki vegye komolyan és tartsa tiszteletben!

Június 16-tól a gyermek- és ifjúsági táborok – napközi és ottalvós szervezésben egyaránt – megtarthatóak. Megjelentek a helyi lapokban a budaörsi nyári táborok ajánlatai is.

Az iskoláknál már van némi bizonytalanság. Egyrészről azt tartalmazza a péntek éjjel megjelent kormányrendelet, hogy június 15-ig folytatódik a digitális oktatás, de közben az iskolákban felügyeletet is kell biztosítani a tanulóknak, ahol akár kiscsoportos felzárkóztató foglalkozás is tartható. Sok tanárral együtt kérdezem, hogyan lehet egyszerre a kettőt csinálni?

Budaörsre visszatérve, ezen a héten már kinyitottak az üzletek, megindultak a szolgáltatások, megnövekedett a forgalom a városban.

Minket is érint, hogy a BKV járatain a szájmaszk ezután is kötelező, a kesztyű javasolt. Az üzletekben országszerte, tehát nálunk is kötelező a szájmaszk vagy más, a szájat-orrot eltakaró textil viselése.

Kinyitott a BTG ügyfélszolgálata, hétfőn, szerdán és pénteken már személyes ügyfélfogadást is biztosítanak, de elsősorban a telefonos vagy elektronikus ügyintézésre kérik az ügyfeleket.

Az önkormányzati veszélyhelyzeti adományszámlára már 6,5 millió forint érkezett. A pénz feléből – 3 440 993 Ft értékben – 2200 adag ételt vásárolt az önkormányzat a budaörsi idősek részére. A fennmaradó összeget maszkok beszerzésére szánjuk. Köszönjük az adományozók hozzájárulását közös erőfeszítéseinkhez, továbbra is számítunk a budaörsiek szolidaritására!

Itt szeretném jelezni, hogy eddig a járványhelyzetre tekintettel az étkeztetési szolgáltatást az idősek számára ingyenesen végezte az önkormányzat. Június hónaptól kezdődően ezt már nem tudjuk mindenkinek biztosítani, csak annak, aki szociális helyzete miatt arra rászorult. Kérem, hogy a szociális helyzetük alapján segítségre szoruló 70 év felettiek ingyenes étkezés iránti igényüket május 29-ig jelentsék be telefonon a 06/80-180-001 zöldszámon.

Az elmúlt hét végéig Budaörsön 119 esetben rendeltek el hatósági járványügyi felügyeletet, jelenleg 21-en vannak hatósági karanténban. Az Egészségügyi Központ udvarán lévő tesztállomáson múlt héten összesen 108 tesztelést végeztek.

Az önkormányzat gyógyszervásárlást 161, élelmiszer bevásárlást 82, mindkettőt 30 fő részére biztosított. A héten ételt naponta 587 idősnek és 299 gyermeknek szállítottunk ki. Az óvodai ügyeletet 50 gyermek, a bölcsődei ügyeletet 18 gyermek vette igénybe.

Erre a hétre jutott az a jó hír, hogy az újraindult egészségügyi szakellátás mellett az Egészségügyi Központban ismét végeznek egynapos sebészeti beavatkozásokat is.
Wittinghoff Tamás
polgármester

2020-05-25 11:00

Megosztás