A sünöknek is van már világnapja

2020-02-02 | Budaörs
Február másodikán a sünök világnapját tartjuk. Felmerül a kérdés, hogy miért ilyen korai időszakban hívják fel rájuk a szakemberek a figyelmet. A válasz az lehet, hogy az ilyen korai meleg időben a sünik is előbb előbújnak.

Ez a kedves kis jószág nagyon aranyos, de legalább annyira hasznos is, hisz táplálékát elsősorban rovarok teszik ki, de megeszik a csigákat, földigilisztákat és az apróbb rágcsálókat is. Dús aljnövényzetű, ritkás erdőkben, cserjésekben élnek, de olykor a kertünkben is találkozhatunk velük.

Figyeljünk oda rájuk, ha felfedezünk otthonunkban egy kis sün családot, mert könnyen a kutyánk áldozatává válhatnak ezek a cuki kis teremtmények. Igaz, a felnőtt sünt többnyire megvédi a kutyatámadástól a tüskés bundája, de a kicsinyei védelméért sajnos semmit nem tehet.

A sünök bundája ugyanakkor nem csak a ragadozók ellen biztosít nekik védelmet, hanem a testük fűtéséhez is hozzájárul, ami különösen a téli álom idején játszik fontos szerepet. Bőrizomzata fejlett, ezért veszély esetén tüskés labdává tud gömbölyödni.

A sünök téli álmot alszanak, de a téli melegek megtéveszthetik és előcsalogathatják a sünt álmából, ami igen veszélyes lehet, hiszen ilyenkor azokat a fontos tartalékokat használja fel, amelyek egy hosszabb utótél esetén talán éppen a túlélést jelentenék számára. Ha a hőmérséklet télen kellően alacsony, az állat életfunkciói erősen lecsökkennek. Belső hőmérséklete körülbelül 5 Celsius-fok.

Ha környezete túlságosan lehűl, a sün egy szabályozórendszer segítségével pontosan annyira fűti testét, hogy hőmérséklete szinte változatlan maradjon. Amennyiben vacka jól védett, a téli álmot alvó keleti sünnek nincs különösebb gondja. Erre az időre tömör, teljesen merev, tüskés gombóccá húzza össze magát, szétnyitásához nagy erőre lenne szükség

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a kertben talált, védtelen jószágot befogadják a megmentői. Egy megfelelően előkészített sünházikó segíthet nekik átvészelni a telet is.

Ha a kertbe bejárnak a sünök, vagy ott fészkelnek, segíthetünk nekik azzal, hogy alacsony tálba száraz macskaeledelt helyezünk ki.

Hogyan lehet sünbarát a kertünk? 

  • A sünök élelemszerző körútjukon nagy területeket járnak be. Ahhoz, hogy hozzánk is betévedjenek, át kell tudniuk jutni a kerítésen: drótháló helyett tehát jobb a sövény vagy a vázkerítés. A nagy átmérőjű drótháló veszélyes, mert a sün beszorulhat a lyukakba.
  • Miután a sün tücsköt-bogarat megeszi, így nagy valószínűséggel nincs szükség kertünk vegyszeres rovarirtására, hiszen a kis tüskések mindezt megoldják.
  • Amennyiben választhatunk, inkább a hazánkban honos növényeket ültessünk a kertbe: ezek nem csak a klímát bírják jobban, mint az egzotikus növények, de bővelkednek a sün számára táplálékul szolgáló rovarokban is.
  • Ha tehetjük, hagyjunk egy kaszálatlan részt a kertünkben, ahol bőven talál magának rovarokat, gilisztákat.
  • Kerti tó híján tegyünk ki számára egy kis ivóedényt, és naponta friss vízzel töltsük meg.
  • Amennyiben kerti munka közben sünfészket találunk (esetleg kölyökkel), haladéktalanul takarjuk vissza és a további zavarástól tartózkodjunk! A kutyákat is tartsuk távol a menedékektől.

Forrás: Sokszínű vidék

Megosztás