A vadon élő állatok szerepe

2020-03-03 | Budaörs
A Pilisi Parkerdő a klímaváltozásra való felkészülés jegyében a fajokban gazdag, sokszínű erdei ökoszisztéma megvalósítására törekszik, melynek része a természeteshez minél közelebbi vadállomány kialakítása. A vadvilág március 3-i világnapja alkalmából a fenntartható erdei ökoszisztémában betöltött szerepükről, a vadgazdálkodással szabályozott ökológiai egyensúlyról Dr. Csépányi Péter, a Parkerdő vezérigazgató-helyettese beszélt.

„Az erdő élővilága roppant érzékeny rendszert alkot, amelynek résztvevői aktív kölcsönhatások sokaságával befolyásolják annak egyensúlyát. Egyes fajok eltűnése más fajok túlszaporodásához vezethet, ami fordítva is igaz, tehát a túlszaporodás veszélyezteti bizonyos fajok életlehetőségeit. Leegyszerűsítve azt lehet mondani, hogy az erdeinkben folyó vadgazdálkodás igyekszik visszavezetni a vadállományt a természetközeli állapotokhoz: célja olyan vadállomány-sűrűség kialakítása, melynek téli táplálékszükséglete megfelel az élőhely tűrőképességének, ezáltal különleges intézkedések, például vadkárelhárító kerítések, egyedi védelem nélkül is a termőhelynek megfelelő és stabil, fa- és cserjefajokban gazdagabb erdők tarthatók fenn. A Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei nagy fajgazdagságú, sokszínű erdei ökoszisztéma megvalósítására törekszenek. Az alacsony sűrűségű vadállománynak köszönhető egészséges, stabil és fajokban gazdag erdő ennek fejében megfelelő élőhelyi körülményeket biztosít a vadállománynak, mely így jobb kondícióban tartható fenn. Ekkor a vadállomány nem befolyásolja negatívan az erdei ökoszisztéma állapotát, hanem hozzájárul működéséhez, színesítéséhez” – foglalta össze Dr. Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettese.

A fajgazdagság, a biológiai sokféleség nem csupán az egyes fajok, hanem az erdő egésze számára fontos, mert az ilyen erdők jobb ellenálló képességet tanúsítanak természeti katasztrófahelyzetekben, a klímaváltozás negatív hatásaival, valamint biotikus vagy más károsításokkal szemben.

A Pilisi Parkerdőben folyó vadgazdálkodást a természeteshez minél közelebbi vadállomány és az erdei ökoszisztéma egyensúlyának megteremtése érdekében hat szakmai koncepcionális tétel alapján építették fel. Ezek a következők:

 

  • a vadgazdálkodás elsődleges célja az erdei ökoszisztéma működőképességének támogatása;
  • nem a mennyiségi, hanem a minőségi vadállomány fenntartása a cél;
  • szisztematikus vadhatás monitoring kialakítása a vadállomány környezetre gyakorolt hatásának nyomon követése érdekében;
  • a vadon élő állatok számára természetes táplálékot biztosító, gazdag, fajokban sokszínű, megújulni képes élőhelyek kialakítása mesterséges takarmányozás helyett;
  • kerítések nélküli erdő- és vadgazdálkodás;
  • a ragadozók szerepének elismerése az erdei ökoszisztémában betöltött szelekciós funkciójuk alapján.

 

A Pilisi Parkerdő területén mind az öt hazai nagyvadfaj (gímszarvas, dámszarvas, őz, vaddisznó, muflon) megtalálható. Mellettük számos kisragadozó és egyéb állatfaj teszi még változatosabbá az erdei életközösséget. A Pilisi Parkerdő egyre nagyobb területén bevezetett örökerdő-gazdálkodás elképzelhetetlen a vadállomány hatásának ellenőrzött szabályozása és a helyesen kivitelezett vadgazdálkodás nélkül. Ez a szakmai munka az erdei ökoszisztéma egyensúlyának megőrzését és a klímaváltozásra való felkészítését célozza.

A térség vadvilágát eredeti élőhelyén, erdei környezetben mutatja be a Pilisi Parkerdőhöz tartozó Budakeszi Vadaspark, ahol az egyes programokon az erdő- és vadgazdálkodás alapjaival is megismerkedhetnek a látogatók.

 Vadvilág világnapja

Az ENSZ Közgyűlése 2013-ban, az úgynevezett washingtoni egyezmény elfogadásának 40. évfordulóján döntött arról, hogy március 3-át a vadvilág világnapjává nyilvánítja. Az 1973. március 3-án megkötött washingtoni egyezmény – más néven: Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről – azért született, hogy hatékonyan ellenőrizze a veszélyeztetett állat- és növényfajokkal történő kereskedelmet. Magyarország 1985-ben csatlakozott az egyezményhez. A vadvilág világnapján a Földön vadon élő növény- és állatvilág sokszínűségét, gazdasági, tudományos, etikai és esztétikai értékét ünnepeljük.

Bővebb információ:

Pilisi Parkerdő Zrt.

sajto@pprt.hu

Megosztás