A Víz Világnapja, 2020

2020-03-21 | Közélet
A Víz Világnapja minden év márciusában kiváló alkalom arra, hogy megálljunk egy pillanatra és elgondolkodjunk. Elgondolkodjunk azon, hogy nekünk miről is szól ez a nap, nekünk mit jelent a víz és hogy miért is kell a víznek világnapot szentelni?!

A Föld lakossága soha nem látott mértékben növekszik és ennek velejárója az egyre növekvő vízfogyasztás, ami gyakran jár együtt a környezet és a természeti erőforrások károsításával. Mindemellett nem szabad elfelejteni, a tiszta vízhez minden embernek joga van.

Kinőttük a Földet! Bolygónk mára nem tekinthető sem a nyersanyagok kimeríthetetlen forrásának, sem a hulladék korlátlan befogadójának. Elértük a határainkat! A jövő generációinak tartalékait éljük fel. A határok átlépésének következményei vannak, ne várjuk, meg amíg visszafordíthatatlanná válik a folyamat! Olvadó gleccserek, hatalmas területekre kiterjedő bozóttüzek, extrém száraz időszak a mérsékelt éghajlati övezetben, eltűnő esőerdők jelzik a klímaváltozást. Az emberi tevékenység hatásai már a föld minden részén érzékelhetőek, a sarkvidéktől az óceánokig.

Néhány megszívlelendő jó tanács, amire érdemes odafigyelni:

Ahelyett, hogy teleengednéd a kádat fürdéshez, zuhanyozz röviden. És ne énekelj végig 3 strófát a kedvenc nótádból. Sokan használnak kis homokórát, amivel lehet mérni az időt, ha esetleg hajlamos vagy elveszteni az időérzékedet a vízsugár alatt.

Ha már zuhanyzás: használj víztakarékos zuhanyrózsát.

Mosogatás közben inkább engedj vizet a mosogatóba, és abban mosd el a csetrest. Ha ragaszkodsz a folyóvíznél mosáshoz, akkor zárd el a csapot, miközben rámész a tárgyakra szivaccsal.

Csak teli dobbal indítsd be a mosógépet. Ha pedig újat veszel, figyelj arra, hogy víz- és energiatakarékosat válassz.

Fogmosás közben is zárd el a vizet. Hasznos lehet a klasszikus fogmosópohár is.

Ne folyóvíznél tisztítsd a zöldséget, hanem engedj egy tálba vizet, és abban mosd meg őket. (Én azzal a vízzel a szobai virágaimat szoktam meglocsolni.)

. Wc-tartályból is érdemes víztakarékosat választani. Hasznos a két gombbal működő wc is, ahol választhatsz a vízmennyiségek közt. Célszerű továbbá a cigicsikket és egyéb szemeteket nem a wc-n lehúzni, hanem a szemetesbe kidobni.

Az autómosásnál is érdemes figyelni mind a vízmennyiségre, mind a mosás gyakoriságára. A profi autómosóknál általában gazdaságosabban bánnak a vízzel, mintha te magad suvickolod le a járgányt. Mondjuk mi mind környezetvédelmi, mind vízhasználati szempontból leginkább a bicajozást javasolnánk.

 Kerttel rendelkezőknek: ültess szárazságtűrő növényeket, amik nem igénylik a bőséges, napi öntözést. Egy hordóban gyűjtsd az esővizet, vagy válassz a vizet takarékosan csepegtető locsoló berendezéseket. (Tapasztalatból tudom, hogy a gazdag Németországban a családi házaknál van kiskert és hordóba gyűjtik az esővizet. Ha nekik megéri, akkor talán nekünk is.)

Higgyünk benne, hogy felelősségteljes viselkedésünknek megtérül az eredménye!

Csak arra kérem a kedves Olvasót, hogy amikor megnyitja a csapot, akkor gondoljon arra a sok millió gyermekre, akinek ez soha nem adatik meg az életében.

s.k.

Megosztás