Ági néni közösségi kertje hamarosan termőre fordul

2021-03-28 | Budaörs
Nagy Sándor Lászlóné Nyíri Ágnes kertjét már régebben is megcsodálhattuk. Gyakran fogadott óvodás, - iskolás csoportokat, és a kertbarátait. Az elmúlt évben a kertje egy részét közösségi kertnek alakította ki, és három fiatal házaspárnak adta művelésre.

Tavaly július utolsó szerdájára szervezték meg a budaörsi kertbarátok Nagyné Ági javaslatára a Kertbarátok Világnapját, és akkor hangzott el a felajánlása, hogy három házaspárnak átadja a kert egy részét, hogy mini közösségi kertként műveljék azt.

Az egyik vállalkozóval, a kétgyermekes Solti Rékával beszélgettem a friss tapasztalatairól.

Hogyan talált rá a lehetőségre?

A közösségi kert ötlete már egy ideje foglalkoztatott. Tagja vagyok egy lelkes csapatnak, akik egy nagy városi közösségi kertben gondolkodnak Már elindult a kezdeményezés, reméljük a pandémia után fellendül a szervezés. Hasonló oldalakat nézegettem a neten, és a Kertvarázslóknál rátaláltam Ági néni felhívására, ami a legjobbkor jött. Már első perctől csodálattal töltött el az a szívet melengető ötlete, és az önzetlensége.

Van tapasztalata a kertművelés terén?

A lakótelepen élünk és egy erkély áll a rendelkezésemre. A múlt évben edényekben olyan sok paradicsomot termeltem, hogy elláttam az egész családot. Az idén már elvetettem a borsót. A balkonkertet másoknak is tudom javasolni. Engem a pandémiás időben valósággal feltöltött. Az a kis terület Ági néninél újabb lehetőségeket kínált. Répát, petrezselymet, retket, borsót vetettünk már.

Megnyugtató, hogy Ági személyében ott van egy tapasztalt szakember, aki ott segít, ahol kell. Még szerszámokat is kapunk.

A gyerekeknek hogy tetszik a kertészkedés?

Óriási élmény számukra! Nem tudnak betelni a háziállatok látványával. Láthatták a pelyhes kiscsibéket is, amelyek nemrég keltek ki a tojásból. Szombaton szalonnát is sütöttünk. A három óra valósággal elrepült. És hozzáteszem, hogy gyermekeink sok ismeretet szereznek, a koruknak megfelelően, a kertművelés terén. Az sem utolsó szempont, hogy a sajátunkat, frissen, biominőségben tehetem az asztalunkra.Szeretnénk a kertrészt hosszú távon használni és nem győzőm hálámat kifejezni Ági néninek.

Sok sikert,jó munkát, kellemes kikapcsolódást,  bő terméshozamot kívánok!

s.k.

Megosztás