Agyterületek gyulladása okozza az autizmust

2019-11-23 | Budaörs
Újabb kutatás támasztja alá, hogy az autizmus kialakulásában szerepet játszik egyes agyterületek gyulladása és az immunrendszer zavara.

Amerikai és olasz tudósok együttműködésével született az a felfedezés, hogy a gyulladással összefüggő és azt segítő vagy gátló, úgynevezett citokinek, szerepet játszanak az autizmus spektrumzavar (ADS) jelentkezésében. Az Amerikai Tudományos Akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmány szerzői nyolc olyan gyerek agyát vizsgálták meg, akiknél haláluk előtt ASD-t állapítottak meg. Az úgynevezett interleukinek (IL) – ezek a citokinek, a sejtkommunikációban alapvető szerepet játszó jelzőmolekulák egy fajtája – állhatnak a vizsgált agyak viselkedéssel összefüggő területein – állapították meg a Bostoni Egyetem és a Tufts Egyetem tudósai (akik első ízben állítottak elő laboratóriumban működőképes háromdimenziós agyszövetet, amelyet két hónapon át sikerült életben tartani. A bostoni Tufts Egyetem kutatóinak eredményei felgyorsíthatják az Alzheimer-kór és a demencia más formáinak gyógyítására alkalmas készítmények kifejlesztését). A gyulladást jelző IL-molekulák jelenléte árulkodik arról, hogy a gyulladásnak fontos szerepe van az autizmus kialakulásában – állítják a tudósok. – Az ADS-es gyerekek agyának két területén, az amigdalában és a dorzolaterális prefrontális kéregben (DLPFC) megnőtt az IL-37 gyulladásátó citokin és receptora, az IL-18 mennyisége – magyarázta Susan Lemann, a Bostoni Egyetem kutatója.
Ellenanyag kifejlesztésén dolgoznak
A Harvard Egyetem és az olaszországi Chieti Egyetem kutatói is részt vettek abban az úttörő munkában, amely azonosította, hogyan viselkednek az interleukinek és más fehérjék az ADS-es gyerekekben. Mivel az IL-37 a gyulladást elősegítő proteinek elpusztítására termelődik, ezért gyógyszerhatóanyagként való kifejlesztése lehetne az autizmus első célzott orvossága.
Az interleukineken alapuló hatóanyagot már rák kezelésére is használják, ezzel eősítik az immunrendszer válaszát. A tudósok megvizsgálták olyan gyerekek agyát is, akik nem voltak autisták és a kontrollcsoport mintáin nem tapasztalták a citokinek elszaporodását.
Nő az autizmussal élők száma
Az Amerikai Egyesült Államokban minden 59. gyereknél autizmust állapítottak meg a járványügyi központ (CDC) adatai alapján. Az esetek száma világszerte, de különösen az USA nyugati államaiban növekszik. Tünetei gyerekről gyerekre eltérhetnek, még egy családon belül is. A szakértők szerint azonban vannak bizonyos közös vonások, amelyek alapján már két évesen meg lehet állapítani a zavart.
Az alábbi viselkedési tünetek alapján állítják fel az autizmus diagnózisát:
– gyakoriak a receptív magatartások, például az előre-hátra ringatózás, vagy a körben forgás,
– vannak, akik túlzottan érdeklődnek a különleges dolgok iránt,
– van, aki csak egyféle színű játékkal játszik,
– a kommunikáció és a beszéd zavarai is árulkodó jelek.
– előfordul, hogy az autista gyerek nem lép kontaktusba, vagy nem játszik a testvéreivel.
forrás: internet

Megosztás