Ambrus András átvette a Rubin- diplomáját

2023-10-02 | Budaörs
Ambrus András, városunkban élő színművész, író, szinkronszínész a napokban kapta meg Rubin-diplomáját a Színművészeti Egyetemen. Diplomáját 70 évvel ezelőtt vette át.

A mindenki által szeretve tisztelt Bandi bácsi az erdélyi Gyergyóalfaluban született 1925-ben. Budapesten beiratkozott a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol diplomát szerzett 1953-ban. 1952–1953-ban, valamint 1956–1961 között a Nemzeti Színház tagja volt. 1953–1956 között az Ifjúsági Színházban, később a Jókai, illetve a Thália Színház társulatában lépett fel 1978–1985 között a Mafilm szerződtette.

Főbb szerepei: Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk; Bródy Sándor: A dada; John Steinbeck: Egerek és emberek.

Ezen kívül több játékfilmben, tévéfilmben szerepelt. Szinkronszerepeket is vállalt.

Budaörsön számos alkalommal fellépett ünnepélyeken, találkozókon, ízes versmondásával megörvendeztetve hallgatóságát.

Könyvei: Székely Trianon, 2005

A mindenható markában, 2008

Alfalutól Budaörsig. Ambrus Andrással beszélget Várhegyi István; Várhegyi István, Budaörs, 2016 (Kötődések)

Sokat gondolkodtam, hogy minket mivel neveltek munkára, de csak pár hónappal ezelőtt jöttem rá: a közösség késztetett erre. El nem tudom mondani, hogy milyen érzés volt az, amikor kaszával a vállamon végigsétáltam az utcán. Mintha minden ablak leányfejtől virágzott volna ki, és látnák, hogy én vagyok valaki: férfi vagyok”. Felbecsülhetetlen értékként beszélt a székely közösség késztető erejéről, sajnálattal mutatott rá ennek szertefoszlására. „Egy kalász, ha lehullott a megrakott szekérről, lehajoltunk érte és visszatettük. Most ezeket az értékeket a modern világ döcögő szekeréről nem csak hogy hagyják lehullni, de ledobálják őket, és még rá is taposnak, nem tudván, hogy milyen kincseket hagynak kárba veszni” – így vallott életéről.

Ezúton is gratulálunk, jó egészséget, derűs pillanatokat, aktivitást kívánunk szeretett Andrásunknak.

s.k.

Megosztás