Amire több ember vigyáz, annak a minősége is más

2021-07-14 | Közélet
Nemrégiben lezajlott a Tiszta, virágos Budaörsért program, erről már az előzőekben tájékoztattuk Olvasóinkat. Megtudtuk, hogy már Budaörsön is van méhlegelő! A részletekről ezúttal Nagy Tamás Richárdné Évát, városunk főkertészét kérdeztem.

-Hány évvel ezelőtt indult a Tiszta, virágos Budaörsért program?

A verseny 16 esztendővel ezelőtt került megrendezésre első alkalommal.

-Mennyire aktívak a budaörsiek?

A lakosság részvételi szándéka legnagyobb örömünkre nőtt 2021. évben. Kiemelném, hogy a lakótelepen élők egyre aktívabbak.

-Hogyan zajlik az elbírálás?

A 3 tagú zsűri 4 fő kategóriában dönt, számos szakmai szempont alapján. A legfontosabb, hogy a bírálandó kert, kertrészlet, erkély stb. mindenki számára jól látható legyen. Kiemelt a tisztaság, gyommentesség, esztétikum. De ugyanilyen fontos a faj-, fajtaválaszték, a színek, a rendezettség.

-Milyen módon történik a díjátadás?

A díjátadás ősszel kerül megrendezésre – valószínűleg szeptember hónapban -, ahová minden résztvevő meghívást kap. Hiszen ennek a pályázatnak csak nyertesei lehetnek!

-Megragadom az alkalmat, hogy megkérdezzem: a város virágosításával kapcsolatban milyen új tervei vannak?

A fenntarthatóság egyre nagyobb szerepet tölt be mindennapi életünkben.

Budaörs Város Önkormányzata és a Hivatal is nagy hangsúlyt fektet erre minden területen. A klímaváltozás okán és a költségek csökkentése érdekében ésszerű, fenntartható megoldásokat keresünk.

A zöldfelületgazdálkodás területén 2020. év folyamán néhány területen a meglévő beállt virágos zöldfelület kaszálását lecsökkentettük vagy egyáltalán nem kaszáltuk, ezek méhlegelő szerepét töltik be. Idén elkezdtük 5 helyszínen a meglévő egynyári virágágyak „kiváltását” évelőkkel. A jövőben – megtartva a megfelelő arányt az egynyári és évelő virágok között – ezt folytatni szeretnénk. A fajtahasználatnál magyar termelők termékeit preferáljuk és természetesen az élőhelyi adottságok figyelembevétele is fontos. Ez utóbbi az egyre szárazabb nyarak miatt is lényeges.

A másik terv, mely kidolgozás alatt van, a lakosság nagyobb arányú bevonása a virágosításba, környezetszépítésbe, fenntartásba, mely örökbefogadás útján történne, de erről majd később bővebben…A társadalmi szerepvállalásra sokkal nagyobb szükség van napjainkban. Iványi György közgazdász egy zöldterületek változásával foglalkozó vitafórumon elhangzott szavait idézve: „Amire több ember vigyáz, annak a minősége is más.”

s.k.

Megosztás