Április 24 - a Rendőrség Napja

2024-04-23 | Budaörs
Jól tudjuk, hogy a rendőri munka felelősségteljes hivatás. A Rendőrség munkatársai hazánk egész területén, az év minden napján, időt és energiát nem kímélve dolgoznak azért, hogy családunk - gyermekeink, szüleink - és mi magunk is biztonságban élhessünk hazánkban.

Magyarországon Sárkányölő Szent György napján tartjuk a Rendőrség napját, aki a lovagok, a lovaskatonák, a fegyverkovácsok és a vándorlegények védőszentje volt. A mai, modern világban Szent György a cserkészek és rendőrök patrónusa 1992-től Szent György napján, április 24-én rendezik meg Magyarországon. A hivatásos állomány számára ez munkaszüneti nap.

Ki is volt Szent György?

Szent György (270 körül – 303. április 23.) római kori katona és keresztény mártír volt. Szentté avatását a legtöbb keresztény egyház elismeri; egyike a leghíresebb katonai szenteknek. Leginkább a sárkányt legyőző lovag képében ismert, emellett több ország és város védőszentjeként is tisztelik. Egyike a tizennégy segítőszentnek.

A György-legenda azt a keresztény meggyőződést fejezi ki, hogy a hit megszünteti a démonok uralmát, és a gonoszt minden alakjában legyőzi. Előkelő kappadókiai családból származott, Diocletianus császár alatt hadi-szolgálatba lépett. Kiváló kardforgató képességének és más tulajdonságainak is köszönhetően hamar magas pozícióba jutott. Ám amikor a császár a keresztényeket üldözni kezdte lemondott hivataláról és ellene fordult. Emiatt börtönbe vetették és miután a legkegyetlenebb kínzásokkal sem bírták őt hitétől eltéríteni 303-ban kivégezték.

s.k.

Megosztás