Augusztus 6. - Nukleáris fegyverek betiltásáért folyó harc világnapja

2020-08-06 | Budaörs
A Békevilágtanács elnöksége 1978. júliusi moszkvai ülésszakának javaslatára Hirosima atombombával történt elpusztításának évfordulóját a nukleáris fegyverek betiltásáért folyó harc világnapjává nyilvánította.

Az emberiség történetében eddig két alkalommal használtak élesben nukleáris fegyvert. ’945-ben  két japán város Hirosima és Nagaszaki bombázása a második világháborút lezáró katonai művelet volt. A bombázást az amerikai légierő hajtotta végre, és mindmáig ez a két eset az egyedüli példa nukleáris fegyverek  háborús alkalmazására. Augusztus 6-ánHirosimára egyLittle Boy (Kisfiú)nevű, urán töltetű, majd 9-énNagaszakira egyFat Man (Kövér ember) típusú,plutónium töltetű atombombát dobtak le. Előbbit az Enola Gay utóbbit a  Bockscar bombázó fedélzetéről. A bombázások utáni négy hónapban Hirosimában 90 000-166 000, Nagaszakiban 60 000-80 000 ember hunyt el a bombázások hatásainak következtében, nagyjából felük a bombázások napjain. A következő hónapokban számtalan ember halt bele a sugárbetegségbe,   az égési sérülésekbe, és az egyéb sebesülésekbe, vagy a sugárzás következtében kialakult egyéb betegségekbe. Bár Hirosimának volt jókora helyőrsége is, mindkét városban többségükben civilek vesztették életüket. A robbanás körzetében 1,2 kilométeres sugarú körben minden a földdel vált egyenlővé a 350 ezer lakosú városban.

A sugárfertőzések okozta egészségkárosodás pedig a mai napig szedi áldozatait. A már történelminek is nevezhető atomkort e dátumtól számítják.
1996. szeptember 10-én fogadta el az ENSZ Közgyűlése az atomfegyver-kísérletek teljes tilalmáról rendelkező Átfogó Atomcsend Szerződést (CTBT), amelyet Magyarország az elsők között írt alá és ratifikált. A megállapodás még nem léphetett hatályba, mert a függelékében felsorolt, atomerőművekkel vagy kísérleti atomlétesítményekkel rendelkező 44 ország közül eddig csak 35 tette meg ezt a lépést.

Forrás:Internet

 

Megosztás