Az alakuló ülésen hangzott el...

2019-10-25 | Képviselőtestület
Demokráciában párthovatartozástól függetlenül mindenkinek ugyanolyan jogai vannak - Wittinghoff Tamás újraválasztott polgármester szerint.

Wittinghoff Tamás újraválasztott polgármester nyitotta meg az ülést. Köszönetet mondott a budaörsi választóknak, akik nagy arányban vettek részt a szavazáson (58%). Szerinte a választók véleményt mondtak a „gyalázatos” budaörsi kampányról. „Kis szigete a szabadságnak Budaörs” – hangzott el.

Érintett témák: A városvezetés törekvése, hogy az intézmények működésébe ne szóljon bele. Ha kell, „megvédik” az iskolákat és anyagilag támogatják. Pártsemlegesen támogatják majd a civil szervezeteket is (ez így értelmezhetetlen, hiszen ha civil, nem tartozik párthoz). Az is elhangzott, hogy ők már egyeztettek a környéki településekkel, pl. Érddel a szemétszállításról. Demokráciában párthovatartozástól függetlenül mindenkinek ugyanolyan jogai vannak – véleménye szerint.

Nincs megoldva az elővárosi közlekedés, ez most – Budapest új vezetését figyelembe véve – reméli, sikerül. Saját forrásból Budaörs 22 féle szociális támogatást ad lakosainak. Kérdés, fog-e változni a jövőben az önkormányzatok támogatása? Bár Budaörs meg tud állni a saját lábán ezután is. Kitért az építési törvény módosítására: megszűnik az e-napló vezetésének kötelezettsége, így a város már semmilyen módon nem tudja kontrollálni, milyen épületek épülnek. Persze erre is keresnek megoldást.

A kampány alatt köztörvényes bűntények is történtek. Itt a polgármester megemlítette, hogy Kálóczi Imre leköszönő alpolgármestert 5 évvel ezelőtt kizárták a Fideszből (önmaga távozott, a szerk.), pedig ő, Wittinghoff kegyet gyakorolt a tisztség felajánlásával és a bizottságokban is túlreprezentáltak voltak a Fidesz-KDNP képviselői az előző ciklusban.
Ezután a polgármester – a róla készült szexvideo nyilvánosságra hozatalával – ismét a jelenlévő fideszes képviselőket vádolta meg nyilvánosan, „potenciális elkövetőknek” titulálva őket. Ha majd bevallják, ki volt a tettes ez ügyben, és bocsánatot kérnek tőle, akkor juttat néhány (külsős) helyet a bizottságokban. Mert most, ezek után, egy jobboldali képviselő sem vehet részt egyetlen bizottságban sem.

A köszöntő végén elhangzott még egy döbbenetes bejelentés is: 90 éves édesapját, aki neki szórólapozott, megtámadta valaki vagy valakik… 1 millió forintot ajánl fel a tettes kézrekerítőjének.
(Ezt az összeget Kálóczi Imre külön hozzászólásában megtoldotta végkielégítése összegével, a majdnem 4 millió forinttal (3 769 200 Ft).
Ez valóban szomorú hír és sajnáljuk az idős édesapát, aki ezek szerint egyedül, talán sötétben vagy elhagyatott utcán bandukolt a szórólapokkal… Reméljük, nem történt komoly baja! Jó egészséget kívánunk neki!

A napirendről:
– Egyhangúlag megszavazta a testület Wittinghoff polgármester havi, összesen 723.819 forintos illetményét, ehhez a havi 104 703 forint költségtérítést. (Ez nyilván emelkedik majd – úgy, mint az elmúlt 5 évben – az évi közel 5 millió forintos prémiummal!)
– Szintén egyhangúlag megszavazták az új (régi) alpolgármester, Biró Gyula havi 628 200 forintos illetményét és ehhez havi 94 230 költségtérítést, majd a legköszönő alpolgármester, Kálóczi Imre 3 769 200 Ft-nyi végkielégítését.
– A képviselő-testület bizottsági tagjainak megválasztását egy SZMSZ-módosítás előzte meg, mely csökkenti a bizottsági tagok számát. Sem ezt, sem a kizárólag a BFE képviselőiből és Kisberk Balázsból (a Zsámbéki-medence és térsége Gazdakör képviselője) álló bizottságokat a Fidesz-KDNP képviselői nem szavazták meg.

Dr. Czuczor Gergely (a Fidesz képviselője) hozzászólásában köszönetet mondott a választáson dolgozó embereknek, gratulált Wittinghoff polgármesternek, majd visszautasította azokat az újra megismételt vádakat, hogy neki és képviselőtársainak közük lenne a két, említett bűntényhez. Rátérve a bizottságokra annak a reményének adott hangot, hogy érvényesülnek majd a demokratikus elvek, hiszen ők is mintegy 4000 budaörsi szavazót képviselnek a testületben. (Czuczor polgármesterjelöltként 3851 szavazatot kapott.)
Szó esett ezután a plakátok kampány alatti tépkedéséről, a gyűlölködő internetes bejegyzésekről, a közszereplők tűrési kötelezettségéről.
Majd 12/3 arányban megválasztották a BTG felügyelőbizottsági tagjait 5 évre és a TÖRS Csatornamű tagjait 2020. december 31-ig.
Végül egyhangúlag helybenhagyták, hogy a polgármester ki nem vett szabadságát pénzben (399 349 Ft) váltsa meg.

SzK

Megosztás