A régi időkben a kövérség a gazdagság, sőt a szépség jele is volt: hiszen volt mit „a tejbe aprítani”, a kövér ember megfelelő vagyonnal, anyagi forrásokkal rendelkezett.
Manapság éppen az egészséges vagy annak mondott, nem hizlaló ételek lehetnek a legdrágábbak. Tehát ma könnyű elhízni, ha a viszonylag olcsó, szénhidráttal, zsírral teli ételeket fogyasztjuk. De mit csináljunk, ha szeretjük? Legalább is az idősebb generáció – hiszen ezeken nőttünk fel…
A képen az elhízottak aránya a 15 éves és annál idősebb lakosság százalékában (2016 vagy a legközelebbi évből származó adatok);
túlsúlyos: testtömegindexe (BMI) 25-29,9;
elhízott: testtömegindexe (BMI) 30 vagy több;
BMI = testsúly osztva a testmagasság négyzetével