Az elmulasztott idő

2020-04-15 | Budaörs
Az élet rövid és különösen rövid ahhoz, hogy megvalósítsuk álmainkat. Az elmulasztott idő az, amit sosem tudunk visszahozni.

Mostanában az elmulasztott időre gondolok. Arra a számomra megadatott lehetőségekre, amelyekkel csak ritkán éltem, vagy inkább élhettem volna, ha nem lettek volna ott a feltételek, amelyeket teljesíteni kellett volna ahhoz, hogy például egy utazás valóra váljon. Most aztán ábrándozhatok és várhatok arra, hogy mi is fog történni a világgal és benne velünk, emberekkel, akik jórészt valóban szoros korlátok közé szorítottuk az életünket.

Az élet rövid és különösen rövid ahhoz, hogy megvalósítsuk úgy önmagunkat, mint álmainkat. Hosszú idő, mire valóban két lábbal állunk a földön, hogy tudjuk, mit akarunk, mit és hogyan és mennyi annak az ára. Rájövünk gyorsan, hogy sok. Nagyon sok. Ugyanis utunk során számtalan gátló tényezőbe botolunk, amelyek nem engedik szabadon a lelkünk szárnyalását. Elsősorban mi magunk vagyunk az oka a be nem teljesült vágyunknak, álmunknak. Mindig odázunk. Majd. Majd, ha lesz elég pénzünk- ami természetesen a legfontosabb. Majd, ha a gyerek felnő, majd, ha az új munkahelyemen bedolgozom magam. Mert mégis, őszintén, hogy nézne ki, ha az első hónapot úgy kezdeném, hogy két hét szabadságot kérek? No, ugye, ez lehetetlen. Annak a nyárnak tehát már annyi. Nem baj, majd jövőre. De jövőre esetleg nem nézi jó szemmel a főnököm, hogy én is – mert eddig csak ő – szeretnék elutazni például Montenegróba a tengerhez, ami ugye nem is olyan nagy kívánság? Vagy mégis az volt? Hiszen szúrós tekintettel ugyan, de aláírta a szabimat. De mi lesz ennek az ára? Az nem baj, hogy ő egész utazási tervet készíttetett magának egész évre konferenciákra , lehetőleg egzotikus helyekre, amíg én és a kollegák  az irodából vágyakozva néztük a ragyogó kék eget.

Nem baj majd jövőre! Talán jobb is lesz, hiszen idén jön a jutalmazás, még csak az hiányzik, hogy egy vasat se kapjak.

Szép lassan elmúlik az életünk, elodázásokkal, néha azért szerencsére adódik egy két lehetőség is. De az úgy nevezett bakancslistán még beláthatatlan a sor. De ne legyünk telhetetlenek. Majd szép lassan mindennek eljön az ideje. Majd. Ha majd mindenki úgy akarja és a körülmények is jók lesznek. Majd.

Aztán eljön a nyugdíjazás ideje. Összegyűjtöttünk jó sok évet, végre itt a pihenés ideje. Most aztán mindent bele. A gyerekek is kiröpültek. Szabad a pálya. Vagy mégsem? Ja, hogy az unokák? Azokról sem szabad megfeledkezni. Segíteni kell a gyerekeinket, hogy vigyük az oviba, várjuk meg az iskola előtt a gyerkőcöket. A nyári óvodabezáráskor is legyünk elérhetőek. Ja, hogy szeretnénk elutazni és kihúzni egy „álom” utazást a bakancslistából? Hát az most lehetetlen. Majd elmegyünk a gyerekeinkkel egy kocsiban hatan betuszkolva az Adriára, hiszen vigyázni kell a kicsikre, nem igaz?

Majd és majd. És akkor egyik napról a másikra jön egy vírus és azt mondja, Állj! Majd ha mindenkit megfertőzök, többek között téged is, talán elég lesz a sok áldozat ahhoz, hogy valahogy eltűnjek a föld színéről. Vagy ha mégsem, várd ki, amíg megtalálják az ellenszert. De akkor is várj még addig,  amíg jut belőle, hiszen rajtad kívül milliók várnak rá. Majd, ha tünetmentes lesz a világ, no akkor majd talán elutazhatsz.. Ha lesz hová, és ha lesz merszed távoli vidékekre vágyni. Vagy maradj otthon az biztonságosabb. Ja, hogy távoli földrészekre vágysz? Az most lehetetlen. Majd ha mindenütt lecseng a járvány. Addig csak várj türelmesen.

De addigra jó esetben megöregszünk, és az utazási vágy  alábbhagy. Akkor pedig már jobb lesz idehaza. Az idő pedig tovarobog, de már nélkülünk.

Major Edit

Megosztás