Az elpusztult, a pusztulóban lévő, az eltűnt és a felújított

2023-06-25 | Budaörs
Kapu –mennyi minden juthat eszünkbe erről a kifejezésről. Jankovics Marcell Jelképtár című könyvében ezt olvashatjuk: Az átmenetet jelképezi – térbeli vagy időbeli  állapot pl: benn-kinn, barátságos-ellenséges, ismert – ismeretlen, profán-szent, élő-holt –  között.

Ismerünk világhírű kapukat,pl.a mükénéi oroszlános kaput,vagy a Bibliából a Mennyország kapuját,  az Édenkert kapuját, vagy az Ezeregy éjszakából a mesebeli barlang vaskapuját. Jól ismert a csodálatos Istár kapu, a történelmi jelentőségű Brandenburgi kapu, a híres városok híres kapui.

A magyar mondavilágból  Bizánc érckapuja, amit Botond vitéz bárdjával átlyukasztott 958-ban. Felsorolni is sok lenne a világ katedrálisainak gyönyörűen faragott bejáratait, amelyek előtt lenyűgözve állnak meg a hívek és a látogatók. Több mint 2000 éve hangzott el az azóta is sokat emlegetett mondat:„Hannibal ante portas” (Hannibál a kapuk előtt) Fogalommá váltak a székelykapuk, az emberi kéz megannyi alkotásai.

Városunkban is találunk jó néhányat, felújítottat, rendben tartottat és sajnos elhanyagoltat is.

Az elpusztult:

Már csak elvétve találunk a budaörsiek körében egykor kedvelt sugaras mintás pinceajtókat. Hamarosan hírmondó sem marad belőlük.

A pusztulófélben lévő:

Valamikor a község legszebb háza volt. A díszes kapu, a mozaikos üvegablak, felette a pazar stukkó-díszek, kétoldalt az oszlop-szerű díszítmény összhatása csodálatra méltó. A jobb sorsra érdemes kapu napjainkban kritikus állapotban van. Unokáink már biztos nem fogják látni……

Az eltűnt:

A felvétel 2007-ben készült. A Szőlősgazda háza felépítése idején eltűnt. Ki tud róla?

A felújított:

Sokak örömére szolgál a Mindszenty óvoda eredeti kapujának felújítása.

A régi községháza, aztán óvoda gyönyörűen faragott fakapuját az eredeti szépségében állították helyre. Az óvoda bejárata mellett egy emléktábla az 1946. januárjában kezdődő magyarországi német lakosság elűzetésére és az azzal járó keserűségre és szenvedésükre emlékeztet. Sokak számára ez volt az utolsó kapu, amin keresztül el kellett hagyniuk a szülőföldjüket.1993 óta egyházi óvoda.

Ez a felvétel 2007. februárjában készült az azóta már szépen, szakszerűen felújított bejáratról.

s.k.

További kapuk ebben a képgalériában.

Megosztás