Az EU-s kivándorlási verseny győztese: Románia

2019-08-27 | Budaörs
A munkaképes lakosság csaknem negyede hiányzik az országukból.

A munkára jogosult román állampolgárok 21,4 százaléka dolgozik külföldön, derül ki egy új felmérésből. Ezzel Románia orrhosszal megnyerte a nagy kivándorlási versenyt. Az uniós tagállamok esetében átlagban 3.9 százalék volt ugyanez az arány tavaly, ami így is jelentős növekedést mutat a 2008-as 2,7 százalékhoz képest. A legjobb kivándorlási statisztikával Németorszád (1 százalék külföldön dolgozó állampolgár), illetve Nagy-Britannia (1,1 százalék) büszkélkedhet.

A hivatalos statisztika szerint jelenleg mintegy kétmillió-ötszázhuszonnégyezer román állampolgár keresi a kenyerét külföldön, utánunk Lengyelország következik egymillió-hatszázhatvanhatezer külföldi versenyzővel.

A felmérésből többek között az is kiderül, hogy a külföldi román munkavállalóknak mindössze 23 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel, ezzel ők a második „legiskolázatlanabb” csapat a szerbek után.

Ráadásul a felsőfokú végzettséggel rendelkező románok fele a képesítésének nem megfelelő munkát végez, magyarán hamburgert süt vagy mosogat Hansnak, közben időnként megtörli izzadt homlokát az esztétika szakos diplomájával.

Na és mi a helyzet a magyaroknál?

A magyarok legtöbben – kb. 250 ezren – Nagy-Britanniában dolgozhatnak. Közel 200 ezer magyar vállal munkát Németországban, és 73 ezren dolgozhatnak, élhetnek a szomszédos Ausztriában. Több mint 10 ezer azok száma, akik Svédországban és Hollandiában próbálnak szerencsét.

forrás:www.foter.r

w

Megosztás