Az FKF tisztítja meg a Tétényi-fennsíkot

2022-01-18 | Közélet
A Kamaraerdővel határos, XXII. kerületi Tétényi-fennsík területét megszabadítják a törmelékektől és visszaadják az őshonos növényvilágnak - adja hírül a budapesti Főpolgármesteri Hivatal.

A Budapesti Közművek divízióinak összefogásával tisztul meg a Tétényi-fennsík.


Évtizedes, örökölt adósságot rendez együttműködésben a BKM FŐKERT Kertészeti, valamint FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója. A budapesti közműtársaság szakemberei a XXII. kerületi Tétényi-fennsík területét az évtizedekkel ezelőtt a környezeti és fenntarthatósági szempontok mellőzésével lebontott katonai célú épületek törmelékeitől szabadítják meg, és adják vissza az őshonos növényvilágnak a fennsíkot.

A Tétényi-fennsíkon két nagyobb területen, összesen kb. 2700 m3 (több mint 4100 tonna) illegálisan lerakott építési törmelék gyűlt össze. Bár a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. továbbra is súlyos létszámhiánnyal küzd, ennek felszámolásában divíziói együtt vesznek részt.

A törmelék összegyűjtését nehezítette, hogy a területet sűrű növényzet nőtte be az évek során. Ezek jelentős része ún. tájidegen, hazánkban nem honos növényfaj volt, melyek jelenléte veszélyeztette az itteni értékes flórát és faunát. A feladat összetettségét tovább növelte, hogy a munka csak a téli időszakban, a talaj fagyott állapota esetén volt megkezdhető. Csak így lehetett biztonságosan mozogni a munkagépekkel, ellenkező esetben nemcsak a speciális, nagy értékű, nehéz járművek akadhattak volna el a kedvezőtlen talajviszonyok miatt, de a természetvédelmi területben is komoly taposási károk keletkeztek volna, ha vegetációs időszakban történik a kármentesítés.
(Forrás: Főpolgármesteri Hivatal)

(SzK)

Megosztás