Bemutatkozik a Magyarországi Katolikus Németek Egyesülete

2023-05-06 | Budaörs
Az egyesületet, amely több szálon is kapcsolódik városunkhoz , dr. Kőrösné Herein Mária mutatta be olvasóinknak.

„Egyesületünket, a St. Gerhards Werk Ungarn -t ( Magyarországi Katolikus Németek Egyesülete) 1989-ben alapították, amikor igen nagy igény volt a német nyelvű szentmisékre, akkoriban teljesen megteltek a templomok a német nyelvű rendezvényeken. Az egyesület székhelye Budapest volt, de országszerte csatlakoztak hozzá tagok, csoportok, főleg Pécsről. Az egyesület elnöke, Dr. Hambuch Vendel volt, aki számos könyvet írt a magyarországi németségről és más német egyesületet, így pl. a Deutscher Kulturverein-t is vezette. Szoros kapcsolatot ápolt a németországi testvéregyesületünkkel, a St. Gerhards Werk Stuttgarttal, ahonnan jelentős támogatást is kaptak. Gyakran szervezett az egyesület tagjainak zarándoklatot Altöttingbe, Bajorországba, ahol a Duna menti svábok fogadalmi nagy zarándoklatán vettek részt.

A St. Gerhards Werk Ungarn állandó rendezvényei a többek között a következők voltak:

Augusztus 20-i Szent Jobb körmenet a Bazilikánál, ahol az élen, fúvószenekarral haladtak mindig népviseletben a magyarországi németek, általában vidéki csoportokat is meghívtak

Gerhardsmesse ( Szent Gellért névnapjához kapcsolódó német mise szeptemberben a Sziklatemplomban a Gellért-hegyen.

Az elnök halála után (2012 ) Dr. Klincsek Pál vállalta el az elnöki tisztséget. Tiszteletbeli elnöknek Reichardt Ferencet választottuk, aki még ma is, 96 évesen jó egészségnek örvend. Ügyvezető Stelczer Péter lett, alelnök dr. Kőrösné Herein Mária.

Az egyesület azóta számos nagy német rendezvényt szervezett, ezek közül a legsikeresebbek a Makkos Máriai nagy zarándoklatok voltak 2012- ben és 2013-ban, Máriaremetén 2014-ben, ezen időszakban sok segítséget kaptunk Gregor Stratmann atyától, a Fő utcai Szent Erzsébet Német Nyelvű Katolikus Lelkészség plébánosától, aki felkarolta a magyarországi németséget. Ugyancsak sokat köszönhetünk a bécsi származású Bernhard Kollmann atyának, aki jelenleg a Lelkészséget vezeti és minden német rendezvényünkhöz szívesen segít.

A St. Gerhards Werk kiegészítette korábbi állandó programjait német Keresztúttal, amelyet Pilisvörösváron, a Kálvárián tart, majd ehhez kapcsolódik német mise a templomban, továbbá könyvbemutatókkal, mint pl. a Makkos Máriáról írt könyv bemutatása és egyéb előadásokkal. Különösen kedvelt az augusztus 15-i Mariä Himmelfahrt (Mária mennybemenetele) megünneplése. Gyakran szervezünk közös programokat a Pest és Nógrád Megyei Német Iskolaegylettel, mivel sokan mindkét egyesületben tagok és közösek a célok.

Igyekszünk vidéken is jelen lenni, így a májusi ájtatosság az idén német mise formájában, zarándoklat jelleggel Mányon kerül megrendezésre, tavaly Vácon voltunk. A misén örömmel látjuk a német nemzetiségi iskolásokat, igyekszünk bevonni őket is, fontos a fiatalítás. Rendezvényeink azt bizonyítják, hogy igény van a német misére, a német egyházi kultúra ápolására, és azt, hogy a Mária-tisztelet továbbá is erősen él a magyarországi németek között.

Dr. Gajdos-Frank Katalin, a budaörsi Heimatmuseum igazgatónője a stuttgarti Testvérszervezet vezetőségi tagja lett 2022 szeptemberében.”

dr. Kőrösné Herein Mária

Megosztás