Beszélgetés Hesz Ferivel a borászatról és a régi szokásokról

2023-10-13 | Budaörs
Ferit régóta ismerem. Mindig szeretek vele beszélgetni, mert olyan szívvel-lélekkel tud beszélni a szőlőtermesztésről. és érdekesen mesél a budaörsi szokásokról. Ez a beszélgetés már négy évvel ezelőtt történt, azóta már betöltötte a 90. életévét.

Így szüret táján nem érzel valami nyugtalanságot? –kérdeztem tőle, miközben a saját termésű borát töltötte a poharamba.

-Dehogynem. Tervem szerint egy hét múlva szüretelünk. Bár ezek a szüretek már nem olyanok, mint régen… Össze sem lehet hasonlítani.  Sajnos, beépültek a szőlős területek. Életemben biztos több mint hatvan szüretet bonyolítottam le a saját területemen. Nem kis munka az előkészítése, meg a lebonyolítása sem.

Hány hold volt a tulajdonotokban?

-A Hesz családnak, pontosabban a nagyapámnak legalább 3 holdja volt, különböző területeken, még Törökbálinton is.  Szőlő és barackos. Sokat dolgoztunk. Szerényen éltünk, de boldogan. A munkavégzés a természetben valahogy kiegyensúlyozottá tette az embert. Az erkölcs, a becsületesség megszokott volt. Másképp nevelkedtünk. Gyerekkorunkban, ha megvertek –a szüleink, a tanár vagy a pap, – akkor azt biztos megérdemeltük.

Milyen szőlőfajták voltak régen és milyenek vannak most?

-Régen kedvelt volt a henigler, magyarul mézes fehér, a bogdáni , az ökörszem. Maiak: az Irsai Olivér, a zöldszilváni, a szürkebarát. De van juhfark, kékfrankos szőlőm is. Sőt, sok a csemegeszőlő, ami jó illatot visz a borba és a savtartalmát befolyásolja.

Mekkora a termőterületed?

-Ami itt van a ház körül,és ezen kívül van még a Szállásban 800, és a Frank hegyen 600 négyszögöl. Van segítségem, mert egyedül nem győzném. Elődeink minden négyzetmétert kihasználtak. A termőföld nagy kincs volt. A domboldalakon, hogy az eső le ne vigye a földet, vágókat csináltak. Azaz srégen átvágtak egy kisebb árkot, amivel a vizet kikövezett mélyedésbe vezették. Onnan az összegyűjtött földet svingebe , azaz kosárba visszahordták a tökékhez. A vágók szélére ribizli és egresbokrokat ültettek, az is megfogta a földet, és még termést is hozott.  Minden lehetőséget kihasználtak, hogy értelme legyen a munkájuknak. Én most is így csinálom.

És még ott volt az őszibarack!

-Na igen! Az a több lábon állás miatt is jó volt.  Úgy tudom, hogy a szemző ágakat katonák hozták be Olaszországból az első világháború idején. Szemzésre, oltásra olyan alany jó, ami szereti ezt a köves, kötött, agyagos talajt. És ez a keserűmandula.  Néhány éve magam ültettem húsz sárgabarackfát. A feleségem az idén is rengeteg lekvárt rakott el abból. A többiből pálinkát főztem. Megkóstolod?

Szívesen. Mondhatom, nagyon finom volt Feri pálinkája. Közben arról mesélt, hogy régen a férfiak a mise után a szőlőjükbe vették az irányt. Ott találkoztak egymással, pesti vendégeket fogadtak, megtárgyalták a nagyvilág híreit. Néha még sütöttek is valamit a stivelben (ivószobában) a Jancsi kályhán. Akinek volt lova, az fuvarokat vállalt meghatározott összegért, vagy ledolgozta. Az emberek egymásra voltak utalva, segítették egymást. A bicskei állatpiacon vették a malacokat, disznót minden család nevelt. Aki búzát termelt, az a biai malomba ment megőröltetni.

Milyen termés várható az idén?

-Minőségileg nem rossz. Nem szeretek permetezni. Törődöm azzal, hogy ne szennyezzem a talajt. Ezért az idén a párásabb területeken ellepte a tőkéket a lisztharmat. Régen a rézgálic bevált, de azt már nem lehet kapni.

Úgy tudom, hogy az egykori borversenyeken sorra nyertél a boraiddal.

-Igen. Azokat a Budaörs és környéke megmérettetést még Dr. Luntz Ottokár és Winkler János szervezték. Az, aki több éven keresztül díjat nyert, megkapta a vándorserleget. Abból kettő is van a tulajdonomban. Nézd, itt láthatóak az évszámok, 2000 -től 2005-ig és a másik 2004-től 2006-ig.

Ehhez gratulálok!

-Tölthetek még?

Igen. Köszönöm.

s.k.

Megosztás