Bio-gyógytea házilag

2020-06-24 | Budaörs
Hogy a hosszú téli estéken finom, megbízható helyről származó, egészséges teát kortyolgathassunk, ahhoz előbb meg kell tenni néhány dolgot. A folyamat: termeld – gyűjtsd – szárítsd és fogyaszd!

Bármilyen apró kertünk, vagy udvar-részünk van, érdemes gyógynövényt termeszteni. A legtöbb gyógynövénynek nincs különösebben tápanyagigénye, például, mint a citromfű, vagy a menták. Mindkettő évelő és hálásan terjeszkedik. Termesztésükkel próbálkozhatunk az erkélyünkön is. A kakukkfű a napos helyet szereti. Növényeinkről a friss hajtásokat betakarítjuk, megmossuk. A gyenge szárakat is érdemes felhasználni, hiszen abban is van hatóanyag. Szárításuk szellős, árnyékos helyen történjen.

Kirándulások során ősszel a természet károsítása nélkül gyűjthetünk csipkebogyót, galagonyát, kökényt. A csalánlelőhelyeket inkább kora nyáron keressük fel. A bodzavirággal már elkéstünk, de tavasszal majd időben felkereshetjük a termőterületet. Ha a természetből gyűjtünk, azt mindig forgalomtól távoli, tiszta, pormentes helyen tegyük.

Mire jók ezek a gyógynövények?

Citromfű: Elsősorban idegerősítő és nyugtató hatásáról ismert. Alvási zavarokra javasolt.

Menta: Több fajtája van. Emésztési zavarokban, puffadás esetén, valamint az epehólyag és az epevezeték gyulladásos betegségeinek kezelésére alkalmazható.

Kakukkfű: A kakukkfüvet régóta használják torokfájás, köhögés és különböző felső légúti fertőzések esetén. A benne található hatóanyagok segítenek feloldani a letapadt váladékot.

Csalán: Feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket. A vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti, csökkenti a vér húgysavszintjét.

Csipkebogyó: antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.

Galagonya: Rendkívül jó szíverősítő és szívnyugtató. Serkenti a szívizom vérellátását, értágító és vérnyomáscsökkentő hatású.

Kökény: Vese- és vértisztító, enyhe hashajtó hatású.

A felsoroltakon kívül persze, számos más gyógynövény is termeszthető, gyűjthető. Régen a kamilla minden háztartásban megtalálható volt.

Ha valakinek fennálló panasza van, annak érdemes a növényből többet beszerezni, külön tárolni.  Például vízhajtásra a csalánt, szíverősítőnek a galagonyát.

A keverési arány nálam nem megszabott, mindig a begyűjtött mennyiségtől függ. Kisebb üvegekbe töltöm a keverék egy részét és jó szívvel elajándékozom. Eddig még mindenki dicsérte. Biztonsággal állíthatom, hogy bio – hiszen tisztán kezelt, vegyszer-, színezék-, és adalékanyag – mentes.

s.k.

Megosztás