Tamás elnyerte Az Év agrárembere Fiatal gazda kategória győztesének járó díjat.
„A badacsonyi táj, a szőlő és a bor tisztelete, szeretete határozta meg családunk szakmaválasztását. – nyilatkozta – 1981-ben telepítettük el első közös ültetvényüket egy nászajándékba kapott régi családi területen, Badacsonytomajon, ekkor még nem sejtve, hogy a későbbi birtok központ alapjait tették le. A Borbély Családi Pincészetet több generációs családi hagyományú szőlőtermesztésre és borkészítésre épülve, apáról fiúra szállva alapítottuk újjá 1996-ban. 23 ha-os családi birtokunkon a borvidékre jellemző, kiváló szőlőfajtákkal, kiemelkedő dűlőinkkel, a modern és tradicionális technológiák segítségével törekszünk a frissebb stílusútól az egyedi tartalmas borok termelésére.”
- Kilenc féle bor került a poharunkba, ebben a sorrendben:
- Muscat Ottonel „Gabriella” 2018 0,75L
- Tündérleány 2018 (olaszrizling- szürkebarát-muscat ottonel)
- Tündérfi 2018 1,5L ( kéknyelű-olaszrizling)
- Rózsakő 2017 /2018
- Tomaj Cuvée 2018 0,75L (rózsakő-olaszrizling-kéknyelű)
- Badacsonyi Furmint 2018 – Virgin Vintage
- Kéknyelű Selection 2016 0,75L
- Badacsonyi „Kőmagas”Rajnai Rizling 2015
- Bácshegy Olaszrizling 2015 0,75L – Nemzeti Borkiválóság
Tamás óriási szakértelemmel, humorral fűszerezve mindegyikről elmondta a tudnivalókat. Egy profi borásznak a szőlőfajtákhoz, de ugyanakkor a pincegazdasághoz, a bor tárolásához is nagyon kell érteni. Megtudtuk, hogy a borászati kutatók hosszú évek munkájával újabb fajtákat kísérleteztek ki, például a rózsakő fajtát. Azt is megkóstoltuk. Nekem ízlett az aranyszínű, virágos- ásványos illatú nedű. Az külön említésre méltó, hogy a Gabriella nevű bort édesanyjáról nevezte el.
Közben borkorcsolyát, sajtot falatoztunk. Ipacs Zsolt, budaörsi borász ezt megtetézte egy kis „disznósággal”, azaz tepertővel, szalonnával.
Kötetlen beszélgetés alakult ki a találkozó vége fele. Borbély úr minden kérdésre szívélyesen válaszolt.
Legközelebb november 20-án lesz borkóstoló, -Maul Zsolt látogat el hozzánk Villányból- , szeretettel várják a kulturált borfogyasztókat, akik a minőséget szeretik. Az esten való részvételhez regisztráció szükséges (budaors@borhalo.com), maximum létszám 30 fő.
s.k.
Fotó: Borháló