Budaörs legzöldebb utcájában fákat és cserjéket ültetnek?

2024-06-03 | Közélet
A Kossuth utca lakói nem kaptak eddig semmilyen konkrét értesítést, mi vár rájuk, pedig június 10-től teljesen feltúrják az utcájukat: a járdát, úttestet felújítják és csak reméljük, hogy a rengeteg fa és a szép növények nem esnek áldozatául a munkálatoknak...

A sajtóközleményből:

Budaörs Város Önkormányzata 249,94 millió forintos, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból finanszírozott, vissza nem térítendő támogatást nyert el.

A (Kossuth Lajos utcában) várhatóan október végéig tartó beruházással javul városunkban a közlekedés biztonsága, és a kapcsolódó zöldterületi fejlesztések révén egészségesebbé válik környezetünk

A jelentős forgalmat bonyolító Kossuth Lajos utcának a nagy terhelés miatt mára meggyengült a pályaszerkezete, aszfaltburkolata pedig elöregedett, így igencsak megérett a felújításra.

A beruházás során megfelelő minőségű és teherbírású útpálya épül, valamint a gyalogosok és a kerékpárosok számára is biztonságosabbá válik (?) az utca használata. A beruházás részeként új járdák készülnek, amelyek mellett gyalogos csőkorlátot (?) is elhelyeznek.

Akadálymentessé válik két autóbuszöböl, a vakok és gyengén látók közlekedését pedig taktilis jelek fogják segíteni.

Kerékpárosbarát megoldásokat is alkalmaznak, így például kerékpártámaszokkal vagy kerékpáros veszélyt jelző táblákkal is találkozhatunk majd az útfelújítás után. Mindezek hozzájárulnak az esélyegyenlőség javításához és a fenntartható, környezetbarát közlekedési módok elterjedéséhez.

Az út mentén fákat és cserjéket ültetnek, ezzel növekednek az utcában az árnyékolt felületek. (?) Ez elősegíti, hogy a burkolt útszakaszok kevésbé tegyék ki erőteljes hőhatásnak az ott élőket és közlekedőket. A projekt újabb lépést jelent afelé, hogy szebb legyen Budaörs településképe, és egészségesebb hellyé váljon azáltal, hogy csökken a zaj- és a légszennyezés. Ezzel pedig javulnak a budaörsiek életkörülményei.

A Kossuth Lajos utca fejlesztése azért is elengedhetetlen, mert a környezetében számos vállalkozás és több intézmény is található az Egészségügyi Központtól a templomon és a temetőn át több oktatási intézményig. Ezek nagy forgalmat vonzanak, emiatt biztonságos megközelítésük kiemelt fontosságú minden korosztály számára.

A projekt a Széchenyi Terv Plusz program részeként, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretéből valósul meg.

A projekt tervezett befejezése: 2024.10.30.

………………………………………………………………………………………………………………………..

Azt hiszem, ez csekély információ az ott lakók és az arra közlekedők számára, pedig a projekt már itt van a nyakukon. Nincs információjuk, milyen ütemezésben zajlanak majd a felújítási munkák, hogy juthatnak majd haza, mikor nem állhatnak be autójukkal az udvarukba, amikor nem, vajon hol tudnának a közelben parkolni, miért kell plusz zöldítés, eltűnnek-e majd a vízelvezető árkok, stb. – és a legrosszabbra, a fák kivágására nem is mernek gondolni…

SzK

 

Megosztás