Budaörsi biokertész biokertjében

2020-07-02 | Budaörs
Lechner Judit kertészmérnök minden évben megnyitja meseszép kertjének kapuját a látogatók előtt. A hétvégi program a lehető legjobb időpontban történt. A virágok teljes pompájukban csábították a méheket, darazsakat, pillangókat és elbűvölték a látogatókat.

Egy vendég őszintén elmondta, hogy ő derékszögben álló ágyások sorára gondolt, de a végén meggyőződött, hogy egy igazi természet közeli kertnek így kell kinézni.

Megtaláljuk az évelők, és az egynyáriak területét, odébb a haszonnövényeket, köztük azokat, amelyek megvédik a kártevőktől. Nincs műtrágyázás, permetezés – ez előírás egy biokertben. Viszont van komposztálás, mulcsozás, természetes védekezés.

Már a növények neve is olyan jól hangzik a fülünknek. A magyar nép nyelvi leleményének, valamint nyelvújító elődeink találékonyságának hála , bővelkedünk kifejező és szép hangzású növénynevekben. Például: parlagi ligetszépe, vérehulló fecskefű, muskotályos zsálya, apróbojtorján…stb.

Judit a legtöbb virágról ismer egy kedves legendát és nem utolsósorban azt is elmondta,hogy mire lehet használni.

Megtudtuk, hogy a fehér liliom a férfi tisztaság jelképe.  Ezért látjuk férfi szentek kezében a régi szobrokon, festményeken.  A rózsa női szimbólum. A ruta hatásos fertőtlenítőszert tartalmaz, a gyógyszeripar is használja. A csabaíre leveleit bátran használhatjuk salátákba.

Az éjjel nyíló parlagi ligetszépe egy különleges virág. Csak akkor bontja ki a szirmait percek múlva, amikor lemegy a nap. Nem lehet becsapni, hogy eltakarjuk előle a fényt! A  „biológiai órája” jól működik. A muskotályos zsálya és a megporzó rovarok között szeretetteljes együttműködés áll fent.

A kerti séta végén bárki gyűjthetett kedvére a levendulákból, a szárítani való hajtásokból.

Nagyon köszönjük Juditnak újra, ezt a tanulságos, szívet-lelket gyönyörködtető kertlátogatást.

s.k.

Megosztás