Budaörsiek a dunaharaszti Szent János ünnepen

2024-05-21 | Budaörs
Dunaharaszti évszázados hagyománya a szent tisztelete. Az ottani katolikus templomnak, mint a budaörsinek is, Nepomuki Szent János a védőszentje. A szombati ünnepségre dr.Kőrösné Herein Máriától, a St. Gerhards-Werk Ungarn alelnökétől, meghívást kaptak a budaörsiek is.

Nepomuki Szent János mint a hajósok és vízi mesterséget űzők védőszentje, illetve a gyónási titok mártír megőrzője a közép-európai népi vallásosság egyik legjelentősebb alakja.

Szombat délután az ünnepség német nyelvű szentmisével kezdődött, melyet Bernhard Kolomann, a budapesti német nyelvű gyülekezet lelkipásztora tartott. A misét követően a hívek zászlókkal, a fúvószenekar kíséretében, hosszú menetben levonultak a Duna partjára. Szép népviseleteikben és civilben résztvevő haraszti lakosok és a több településről érkező vendégek minden korosztálya képviseltette magát. Öröm volt látni a sok fiatalt.

A litánia után egy csónakban elhelyezték a szent 300 éves szobrát és egy virágkoszorút, amivel fiatalok beeveztek a folyóba. A koszorút a vízbe ejtették.

Amikor visszatértek, a résztvevők mécseseiket a vízre bocsátották. Az apró fények bevilágították az estébe hajló folyót. Ezzel egyben a 300 évvel ezelőtt betelepült ősökre is emlékeztek, akik a Dunán érkeztek.

Közreműködött a Solymári Hagyományőrző Kórus, a helyi Blumenstrauss kórus, és a Dreidörfer férfikórus.

Végül a rendezvényt bőséges vendéglátás zárta, hangulatos zene, pogácsa, üdítő és bor kíséretében. Ilyenkor jó alkalom adódik az ismerkedésre, beszélgetésre.

„Boldog az a nép, amelyik ünnepelhet.” (Zs. 89)

Forrás+ fotók: Dunaharaszti honlapja

s.k.

Megosztás