COVID-gyanús a gyerek?

2020-09-03 | Budaörs
Hogyan kell a koronavírussal fertőzött vagy fertőzésgyanús gyermeket ápolni, felügyelni, kivizsgálni? A háziorvosok és házi gyermekorvosok júniusban kapták meg a Nemzeti Népegészségügyi Központtól a legfrissebb eljárásrendet, amely az új koronavírussal kapcsolatban követendő aktuális járványügyi és fertőzéskontroll-előírásokat tartalmazza.

Hogy mit is jelent ez pontosan a gyakorlatban, arról dr. Tordas Dániel házi gyermekorvost kérdeztük.

„Ha a gyermeknél láz, köhögés, nehézlégzés, hirtelen kezdetű szaglásvesztés, ízérzés zavara vagy hiánya lép fel, azonnali, tíz napon át tartó otthoni elkülönítés szükséges, ugyanis a panaszok koronavírus-fertőzésre utalhatnak. Vannak kevésbé specifikus tünetek: fejfájás, hidegrázás, izomfájdalom, fáradékonyság, hányás és/vagy hasmenés, amik hátterében bár ritkábban, de ugyancsak állhat koronavírus fertőzés. (Főleg gyerekeknél számoltak be ilyen esetekről). A jelenleg érvényes eljárásrend szerint, ekkor szintén ugyanilyen időtartamú elkülönítésre van szükség. Az izolációt a klinikai tünetektől függően, de leghamarabb tíz nap után lehet feloldani.

A szülőnek vagy a gondozónak telefonon kell értesítenie a háziorvost gyermeke állapotáról.

Azt, hogy az eset gyanúsnak minősül-e, s mi a további teendő, szükséges-e elkülönítés, az orvos a koronavírus bármely tünetének megléte és az utazási előzmény vagy egy fertőzött személlyel való esetleges szoros kapcsolat alapján állapítja meg.

A rendelőbe továbbra is csak előzetes egyeztetést követően lehet érkezni. A betegek számára az orvos külön vizsgálót biztosít, és kizárólag speciális védőfelszerelésben kezdődhet meg a vizsgálat, egyszerre pedig csak egy gyermek tartózkodhat a vizsgálóban. A vizsgálat végeztével alapos fertőtlenítést kell végezni. Mi a saját rendelőnk várótermét rendeztük be betegellátásra, az orvosi rendelőhelyiségben pedig az asszisztensünk tartózkodik, így egymással párhuzamosan tudunk dolgozni, rögtön elkészül az adminisztráció, nincs időveszteség.”

Mikor indokolt a kórházi beavatkozás?

Amennyiben szövődmény lép fel, vagy ha a gyermek otthoni elkülönítése és felügyelete nem megoldható, akkor további kivizsgálásra, egy erre kijelölt egészségügyi centrumba, kórházba kell küldeni a gyermeket. A szállítás nem történhet tömegközlekedéssel, csak saját autóval vagy a mentőszolgálat segítségével.

Ha a beteg gyermek legalább három napja láztalan, légúti tünetei megszűntek, és a tünetek kezdete után legalább tíz nap eltelt, gyógyultnak nyilvánítandó.

Plusz terhek a szülőn és a háziorvosokon

Dr. Tordas Dániel szerint az eljárásrend sok szülő számára okozhat fejtörést, hiszen nem biztos, hogy mindig megoldható a gyermekfelügyelet és a munkahelyi szabadságolás. Különösen abszurd lesz szabadságot kivenni akkor, amikor a gyermeknek „csupán” egy-két napig tartó hasmenése, fejfájása van, de be kell látni, hogy ha nem tartjuk otthon a gyermekeket a biztonságosnak számító tíz napig, növeljük a vírus terjedésének kockázatát, és előfordulhat, hogy később iskolákat kell majd bezárni.

A koronavírus-járvány kapcsán az orvosi igazolások több évtizedes problémája is továbbgyűrűzik: az orvosok – még vírusmentes időszakban is – úgy kénytelenek kiállítani igazolást hiányzásról, hogy a betegség tünetei orvosi vizsgálattal nem bizonyíthatók (pl. reggeli rossz közérzet, fejfájás, hasmenés stb.), kizárólag a szülő elmondására kell hagyatkozniuk, így ezzel a dokumentummal kizárólag a szülő szavát hitelesítik. Ez a szülői felelősség áthárítását jelenti, és számos gyermekjogi kérdést is felvet, visszaélésekre ad lehetőséget.

A gyermekek gyakran tünetmentesek, vagy enyhe tünetekkel vészelik át a koronavírust, mégis muszáj tartanunk magunkat a szigorú eljárásrendhez, mérlegelési lehetőségünk nincs, hiszen most a járvány további terjedésének megelőzése és csökkentése az elsődleges feladat.

Forrás: Képmás Magazin

 

Megosztás