Családi program a szomszédban

2019-11-23 | Budaörs
Hogyan élik ki természetes vadászösztöneiket az állatkertekben, vadasparkokban tartott állatok? Miként tanulják meg fogságban a zsákmány megszerzését? Az úgynevezett környezetgazdagítás révén, melynek során valamilyen megoldandó problémával szembesítik őket gondozóik.

Játékos feladatokkal tréningezik az állatokat a Budakeszi Vadasparkban és látványos videóval mutatja be, hogyan viselkednek ilyen szituációban a különböző ragadozók

 A környezetgazdagítás olyan folyamat, ami az állatok környezetét javítja, növeli a fajra jellemző természetes viselkedés gyakoriságát, kielégíti mentális szükségleteiket. „A vadasparkban, állatkertben élő állatokat a gondozók különféle problémákkal szembesítik Ez lehet egy tréning, amelynek során új, hasznos viselkedéselemeket tanulnak, mint például besétálni egy szállítóládába. De lehet az élelem elrejtése, szétszórása, amivel modellezhetjük a zsákmány felkutatását és megszerzését. A környezetgazdagítás kivitelezéséhez fontos, hogy az állatgondozó tudjon gondolkozni a rá bízott állat fejével, értse meg viselkedésének jelzéseit, ismerje a faj biológiáját” – magyarázta Burányi Virág, a Budakeszi Vadaspark trénere.

Az intézmény szakemberei most olyan videót készítettek, amely egyes fajok viselkedését mutatja be a környezetgazdagítás alkalmával. A csatolt fájlban lévő filmen látható, ahogy Rita, a hiúz, valamint Chili és Parázs, a két róka és Muci, az aranysakál megragad egy szalmával kitömött kecskebőrt. Harapdálják, cibálják, vonszolják a tárgyat, mintha az áldozatuk lenne, így élve ki természetes vadászösztöneiket. Hasonlóan viselkedik Rita, amikor egy elpusztult fácán maradványaival teszi ugyanezt.

A környezetgazdagítás során valamilyen „feladványt” is kaphatnak az állatok. A videó bemutatja, amint Muci, illetve Dagi, a mosómedve egy műanyag tárggyal játszik: pofozgatják, harapdálják, hogy megszerezzék a benne elrejtett jutalomfalatot. Marci és Berci, a két nyestkutya egy-egy labdával játszik, Rita pedig egy kosárlabdát görget maga előtt, míg végül önfeledt játékba kezd vele.

A közleményben hivatkozott videó az alábbi linken érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=_C9_Z87UPRM&feature=youtu.be.

Üdvözlettel:

Zachán Viktor
sajtóreferens
Budakeszi Vadaspark
telefon: +36 20/984 6402

zachan.viktor@bkvp.hu

www.budakeszivadaspark.hu

 

 

Megosztás