Családok adventje

2020-12-13 | Budaörs
Az évek óta megszokott Budaörsi Advent elnevezésű rendezvénysorozat nem először marad el Budaörsön, de a kisgyerekes és kutyát sétáltató családok így is összegyűlnek a katolikus templom mellett, a nagy koszorú alatt.

Egy helyi hírportálon olvastam:
„Bár a hagyományosan a Szent Tarzíciusz Egyesület által megszervezett programok az idén elmaradnak, a Templom téri nagy adventi koszorún a gyertyák világítani fognak, a megfelelő időben a hétvégi gyertyagyújtáskor felkapcsolják azokat.”

Szeretnék tisztázni néhány dolgot, mert ez így nem pontos információ. A Szent Tarzíciusz Egyesület által több mint 10 éve elkezdett, hagyományteremtőnek szánt kulturális rendezvénysorozat – kiemelve a szombat esti ökumenikus (a helyi keresztény/keresztyén egyházak által közösen szervezett) imádságot, elmélkedést, éneklést – már tavaly is elmaradt, hiszen a város vezetése (a polgármester személyes politikai sértettsége és hamis vádaskodása következtében) megvonta az anyagi forrást az egyesülettől, így a rangos, vendégelőadókkal tarkított adventi programok nem jöhettek létre.

Megmaradtak azonban a közös gyertyagyújtások, és akiknek ez fontos volt, azoknak kissé pótolták a közösségi élményt, amihez természetesen a Szertár Kávézó által biztosított forralt bor, tea, sok finomság is hozzájárult. A spontán találkozások, karácsonyváró beszélgetések ünnepi hangulatot ébresztettek mindenkiben, amelyet az adventi koszorú és az ünnepi világítás csak fokozni tudott.

Idén, 2020-ban, itt van a nyakunkon a járvány, megtiltván minden gyülekezést, előadást. De lássatok csodát – talán a budaörsiek internetes összefonódásának is hála – a Szertár újra kipakolta finomságait az utcára, a családok erre sétálnak, a gyerekek, kutyusok hancúroznak és mindez nagy reménységgel tölt el mindannyiunkat: Jövőre másképp lesz, jövőre még jobb lesz! Örüljünk, vigadjunk, hiszen a katolikus naptár szerint Öröm Vasárnapja van ma!
SzK

 

Megosztás