Csökkent az öngyilkosságok száma

2019-10-18 | Budaörs
Az öngyilkosságra mint globális népegészségügyi problémára hívják fel a figyelmet a nemzeti pszichiátriai társaságok. Legfontosabb a megelőzés.

Az Európai Pszichiátriai Társaság közleményében arról ír, hogy hatékony, bizonyítékon alapuló megelőző programokat érdemes bevezetni mind közösségi, mind egyéni szinten az öngyilkosságok és az öngyilkossági kísérletek megelőzésére. Az egészségügyi dolgozók ismereteit bővíteni és prevenciós képzésüket fejleszteni kell.
A megelőzésben specifikus képzésekre van szükség, amelyek a diagnosztikai készségek és a depresszió felmérésének javítását, az öngyilkossági gondolatok feltárását célozzák, és ezt a képzést már az egyetemen, illetve a rezidensi időszak alatt el kellene kezdeni.
A mentális betegségek sok embert érintenek, öngyilkossághoz is vezethetnek, de ezek a betegségek felismerhetőek és jól kezelhetők. Ebből kifolyólag az öngyilkosság mögött meghúzódó okok felismerése és kezelése a leghatékonyabb módja annak, hogy évente 800 ezer életet megmenthessünk és sokak életminőségét javíthassuk.
(Forrás:mti)

Megosztás