Der grosse Sturm- a nagy vihar

2023-06-14 | Budaörs
Hazánkban, sőt Európában is páratlan időjárási jelenség fordult elő 1924. június 13-án, egy pénteki napon.

A viharforgatag délután három óra körül Bia előtt keletkezett, és Vác irányába tartott hetven kilométeren át.A felhőtölcsér leért a földre és előre haladva forgatagként pusztított. A korabeli tudósításban azt is említették, hogy a jelenséget zivatar, jégeső és irtózatos felhőszakadás kísérte.

Több települést érintett, de a legnagyobb károk Bián és Torbágyon keletkeztek.Bián a házak többségének teteje elpusztult, szinte az összes épületben károk keletkeztek, több ház pedig teljesen összeomlott. Torbágyon húsz házat döntött romba a pusztító szélvihar, de összességében 196 ház rongálódott meg.
A borzalmas forgószélben több ember meghalt. A rettenetes erejű szélvihar magával sodorta és felemelte a levegőbe az embereket. Többen úgy haltak meg, hogy a tégla- és kőzápor, a lezuhant gerendák és beszakadó mennyezetek, valamint az összedőlt falak maguk alá temették őket.
Pátyon is nagy pusztítást végzett a vihar. Az egyik utcában földig rombolta a házakat. Az egyik bezárt épület szinte felrobbant, és a szélvész kihordott mindent – ágybetéteket, vánkosokat. A bútorokat a falubeliek több kilométer távolságban találták meg később.

Budaörsöt csak a széle érte. Egy férfi belecsúszott a vízmosásba, és mire lehozta az áradat, már halott volt.
A budaörsiek még sokáig úgy emlegették, hogy a grosse Sturm.

Hasonló viharok nagyon ritkán fordulnak elő Magyarországon. Csak néhány esetet regisztráltak eddig 1889 óta. Ezek közül a legnagyobb volt a Biától Vácig vonuló viharforgatag.
Forrás: Internet
s.k.

 
Megosztás