Édesanya - édesapa

2021-01-15 | Budaörs
Milyen szép ez a két szó. De lehet így is: anya, anyu, anyuka, anyuci, mama, mami, mamácska, édes... és soroljuk tovább? Ugyanígy apa, apukám, apuci, papa...

Azok közül, akiket örömmel tölt el, hogy így szólítják őket kicsi vagy már felnőtt gyerekeik, ki szeretne „egyes és kettes szülő” lenni? Vagy gondoljunk a gyönyörű versekre, amelyeket költőink édesanyjuk vagy édesapjuk iránti szeretetből írtak.

A politika manapság mindent felül akar írni. Olaszországban már nem szerepel a gyerekek személyes dokumentumaiban az anya és apa szó – egyes és kettes szülővé degradálták őket. Hogy melyik melyik? Ki tudhatja ebben az egyre őrültebb világban! És mit írnak be „anyja neve” helyett? Csak megszülte valaki azt a szegény gyereket!

A hír: Róma, 2021. január 14., csütörtök  – Az anya és apa neve helyett a személyi igazolványokba visszahelyezik az egyes és kettes szülő megnevezést, amelyet a volt belügyminiszter, Matteo Salvini törölt el 2019-ben.
Olaszországban a 14 év alatti állampolgárok személyes dokumentumaiban az eddigi anya és apa megnevezést az egyes és kettes számú szülő meghatározás váltja fel. A miniszter az intézkedést az Európai Unió szabályozásához való igazodással indokolta. A módosítást a személyi adatvédelemért felelős ombudsman is támogatja.
(Forrás: MTI 2021. január 14.)

SzK

 

Megosztás