Ég a fél világ, ideje észbe kapni

2019-08-26 | Budaörs
Lehet rajta vitatkozni, hogy a klímaváltozás egy megállítható folyamat vagy elkéstünk és hatásait már csak mérsékelni lehet, de mindenesetre elgondolkodtató a NASAfriss térképe, amin az aktív erdőtüzeket tüntették fel. Az elmúlt egy hónapban fél Magyarországnyi tűzzel harcolnak Szibériában és ég a Föld tüdeje az Amazonas menti esőerdő is.

Az amazóniai esőerdők a föld tüdejét jelentik, együtt kell megállítani a pusztító tüzeket – üzente a katolikus  egyházfő.

Globális összefogásra és az Amazonas-medence esőerdőinek védelmére buzdított Ferenc pápa -írja a Reuters. A katolikus egyház vezetője a Szent Péter téren tartotta meg szokásos vasárnapi beszédét, és emlékeztetett a több százezer hektáron pusztító tüzekre.

„Imádkozzunk, hogy mindannyiunk közös munkájával meg lehessen állítani ezeket. A tüdőként funkcionáló erdők létfontosságúak bolygónk számára” – mondta a több ezer ember előtt tartott szónoklat során. Eközben csak csütörtökön és pénteken 1600 új erdőtüzet fedeztek fel a brazil űrkutatási hivatal, az INPE szakemberei – január óta pedig 78 383 erdőtüzet regisztráltak Brazíliában, ami önmagában is több éves rekord, és a szakértők szerint elsősorban az erdőirtásra és a nagy szárazságra vezethető vissza. A legnagyobb pusztítást főleg a termőföld reményében gyújtogató farmerek okozzák – a nemrég megválasztott elnök, a szélsőjobbos Javier Bolsonaro közvetve még bátorította is terjeszkedésüket. Bolsonaro csak a nemzetközi nyomás hatására volt hajlandó lépni a tüzek terjedése ellen.

Ferenc pápa nem először szólal fel a környezet, az esőerdők és lakóik védelmében: 2015-ben a globális felmelegedés veszélyeit taglaló pápai enciklikát adott ki, és több alkalommal is kiállt az Amazonas- medence őslakóinak védelmében, hangsúlyozva, hogy joguk van területeik és kultúrájuk megőrzéséhez.

N

W

Megosztás