Egy ilyen csodálatos nap mint a mai

2023-10-16 | Budaörs
Zsúfolásig megtelt a Jókai Mór Művelődési Ház színházterme október 15 én, vasárnap. A Lyra Dalkör budaörsi német hagyományőrző egyesület nevében Németh Magdolna titkár sok szeretettel köszöntötte a 4o éves jubileumi ünnepségen megjelenteket.

Külön köszöntötte Wittinghoff Tamás polgármester urat, Ritter Imrét, a Magyarországi Németek Országgyűlési képviselőjét, Boros Györgyöt, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökét, Varga János plébános atyát, Budaörs díszpolgárát és a kórus alapítójának – Szakály Mátyásnak – családtagjait.

Ezután Wittinghoff Tamás, Ritter Imre és Boros György méltatta a kórus áldozatos teljesítményét a város kulturális életében. Mindhárman kiemelték Komjádné Udvarnoky Margit és Németh Magdolna szerepét és ajándékot nyújtottak át számukra.

Ünnepségünkre nem hívtunk vendégkórust – konferálta Joósz Katalin kórustag. Szeretnénk hagyományőrző ének-kultúránkat a Budaörsön élő ifjúságnak és természetesen a felnőtt lakosságnak bemutatni. Budaörsön a német nemzetiségi nyelvoktatás 50 éve indult útjára az óvodákban és az általános iskolákban. A nemzetiségi oktatás alatt nemcsak a nyelv és a népismeret tanítását értjük, hanem meghatározó szerepe van az éneknek is. 4O éve őrzünk és ápolunk egy kincset és fontos számunkra, hogy ez ne menjen feledésbe, az elkövetkező egy-két évtized múlva is ismerjék az egykor Budaörsön énekelt dalokat. Sajnos már kevesen vagyunk, az alapítótagok közül már csak ketten vannak a kórusban: Németh Magdolna és Joósz József.

Egy múltat felidéző filmet láthattunk, amit érdeklődéssel és meghatódottsággal néztünk.

Majd az óvodások és az iskolások kedves műsorát láthattuk.

Elsőként a Zippel-Zappel Német Nemzetiségi Óvoda óvodásai német nemzetiségi táncot adtak elő. A táncot Császár Ágnes óvónő tanította be.

A Csicsergő Óvoda Méhecske csoportja köszöntő verssel és sváb tánccal készültek. Felkészítő óvónők: Molnár Gabriella Tamás Tímea és Beke Anna.

A Mindszenty József Római Katolikus Óvoda és Nyelvoktató Német Nemzetiségi Iskola 2/b osztályos tanulói német nyelvterületről származó táncjátékot adtak elő. A táncot betanította: Michelbergerné Kaiser Szilvia

Ezután az 1. számú Általános Iskola 3/c és 4/c osztályos német nemzetiségi osztályába járó tanulók Terményköszöntés című darabját láttuk. A felkészítő tanárok: Steer Mónika, Fórizs Diána, Mucha Andrea, Ferenczy Dorottya.

Majd a Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskola műsora következett. Az iskola karénekesei rendszeres szereplői a biatorbágyi ének versenyeknek. A 7. évfolyam csapatát Horváthné Palóczi Gyöngyi készítette fel.
Darányi Klára 7. n osztályos tanuló a tavalyi év iskolai versmondóversenyének győztese versét hallhattuk.Felkészítő tanár: Pénzesné Molitor Krisztina. Zárásként a 7. évfolyam táncegyüttese egy valcert táncolt. Felkészítő tanár: Zsótérné Sándor Anita

A következőkben a Lyra Dalkör műsorát hallhattuk, a budaörsi német népdalokból egy dalcsokrot énekeltek, Szakály Matyi bácsi gyűjtéséből. A kórust vezényelte: Komjádné Udvarnoky Margit karnagy. Harmonikán kísért: Majer Edit

A jubileumi ünnepség műsorát a helyi Wunderkäfer tánccsoport zárta.

A budaörsi Wunderkäfer tánccsoport, illetve annak elődje, az 1990-s évek végén alakult helyi óvónők és tanítónők részvételével állandó továbbképzést szerettek volna biztosítani maguknak a magyarországi német gyermekjátékok és gyermektáncok terén. Ebből nőtt ki a férjek és érdeklődő férfiak csatlakozásával a tánccsoport. A táncot betanította: Huszák Gézáné

Még egy záróénekkel búcsúztak a fellépők: SO EIN TAG SO WUNDERSCHÖN WIE HEUTE (Egy ilyen csodálatos nap mint a mai)

Azt hiszem, hogy sokunk fülébe még sokáig csengtek a dallamok. Jó lenne, ha a következő, 50 éves jubileumon is ott lehetnénk.
További sikereket kívánunk a Lyra Dalkörnek!

s.k.

Megosztás