Egy nemzet történelme a családok történetében rejlik

2023-06-18 | Budaörs
A háború után a genealógia, azaz a családkutatás tudománya feledésbe merült, megbélyegzett "úri passzió"-ként az elmúlt rendszer csökevényének tartották. De mára ismét reneszánszát éli azok körében, akik felismerték annak fontosságát, hogy megismerjék régmúlt korok generációit.

Dr.Bárdossy Péter családkutató így vélekedik:” Egy nemzet történelme a családok történetében rejlik. Ha megismerjük saját családunk történetét, sok mindent megértünk a múltból, szélesebb látókörrel tudjuk szemlélni a jelent, és toleránsabbakká válunk. „

Aki belekezdtek, azok tudják, hogy „veszélyes”, mert aki egyszer hozzáfogott, többé nem tudja abbahagyni. Tény, hogy nagyon időigényes, aprólékos elfoglaltság.

Magam is belekezdtem…és nem tudom abbahagyni.

Már gyerekkoromban is érdekelt, hogy mi volt az elődeim neve, aztán „életem delén” fogtam komolyabban hozzá a kutatáshoz. Először a biai plébánián, aztán az Országos Levéltárban folytattam. Ott mikrofilmeken lehetett olvasni az eredeti bejegyzéseket, amelyeket a mormonok rögzítettek Európa országaiban. Elmondani sem tudom, mekkora volt az örömöm, amikor megtaláltam, hogy Franciscus Steinhausernek és Barbarának 1712 ben fia született Torbágyon! Aztán a halotti anyakönyvek bejegyzésében megtaláltam, hogy Ferenc 1721- ben, még a pestis előtt, 36 évesen elhalálozott.

„Az első meghalt.A második szükséget szenvedett.A harmadiknak lett kenyere.” – ez a mondás maradt fent a nehéz sorsukról.

Ma már könnyebb a kutatás, mert az interneten is lehet tájékozódni.

Budaörs számára Johann Eitzenhöffer , akit gyermekkorában telepítettek ki a szüleivel a kőhegyi otthonukból, nagyon alapos munkával feldolgozta az anyakönyveket.

Nagy élmény volt számomra, amikor ellátogattam abba a községbe, ahonnan az ősapám 300 éve elindult. Az Baden-Württemberben, Ravensburg körzetben található.

Később egy dunai hajóúton is részt vettem, mert a legtöbben a 18. századi telepesek a Dunán érkeztek az Ulmi bárkával.

Tagja vagyok a Magyarországi Németek Családkutató Egyesületének (AkuFF)

Június 24-én Biatorbágyon tartjuk a soron következő találkozónkat.

s.k.

Megosztás