Elment az utolsó hegybíró

2023-03-27 | Budaörs
Akik ismerték, tisztelték és szerették Winkler Jánost, szomorúan vették tudomásul, hogy elhalálozott. Kedves, barátságos személyisége már régóta hiányzik a közéletből, mert súlyos betegsége az otthonához kötötte.

Tősgyökeres budaörsiként családfáját az 1740-es évekig tudta visszavezetni. Szeretettel mesélt édesapjáról, a „mindenki Flóri bácsijá”-ról, aki jól ismert postása volt Budaörs községnek.

Sokat segített a kertbarátoknak a budaörsi tájfajta barackok visszatelepítésében. Szívélyes baráti és szakmai kapcsolatot ápolt Luntz Ottokárral, a budaörsi borásszal, hiszen hasonló volt a hivatásuk.

Évekig tagja volt a Lyra Dalkörnek és évtizedekig a budaörsi katolikus egyházközség világi elnökének feladatát végezte lelkiismeretesen.

A hegybíró feladatkört ma a falugazdászéhoz hasonlíthatnánk. A határban történtekre felügyelt.

Ezt olvashatjuk róla a Budaörsi családok c. kiadványban:

A budapesti Petőfi – volt Werbőczy – Gimnáziumban érettségiztem 1955ben. A diplomámat a kertészeti és Szőlészeti Főiskolán szereztem meg 1961-ban. Az iskola később Kertészeti Egyetem lett. Szakdolgozatomat a Budakörnyéki őszibarack termesztéséről írtam. Témaválasztásom nem volt véletlen. Állami alkalmazásban dolgoztam 1996-os nyugdíjazásomig. Az időmet legszívesebben az unokáimmal és a Csiki dűlőben lévő kertemben töltöm.

Miután szeretett felesége két héttel ezelőtt hunyt el, temetésük egy időben lesz: április 17 -én 15 órakor a Nefelejcs úti temetőben. ((Búcsúztatás a sírnál.)

s.k.

Megosztás