Első elektronikus népszámlálás hazánkban

2022-06-22 | Közélet
Budaörsön számlálóbiztosokat várnak. Október 1. – október 16.: Internetes önkitöltés, október 17. – november 20.: Számlálóbiztosok keresik fel a háztartásokat, November 21. – november 28.: Pótösszeírás a települési jegyzőnél.

A népszámlálás célja, hogy pontos és részletes képet kapjunk Magyarország népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, foglalkoztatottságáról, élet- és lakáskörülményeiről. Ezek az információk szükségesek a mindannyiunk életét befolyásoló gazdasági, társadalmi döntések előkészítéséhez, a helyi fejlesztések tervezéséhez és a tudományos kutatásokhoz.
A népszámlálásban a részvétel a 2018. évi CI. tv. alapján kötelező.

A népszámlálás menete
Október 1. – október 16.: Internetes önkitöltés

A háztartások önállóan, interneten keresztül tölthetik ki a népszámlálási kérdőívet. A kitöltést egyedi belépési kód segítségével tudják elvégezni. Az egyedi belépési kódokat postán juttatjuk el a háztartásoknak.

Október 17. – november 20.: Számlálóbiztosok keresik fel a háztartásokat

Azokat a háztartásokat, amelyek nem élnek az online kitöltés lehetőségével, számlálóbiztosok keresik fel. Nem használnak papír kérdőíveket, a számlálóbiztosok tabletek segítségével rögzítik a válaszokat. Ez lesz hazánk első teljesen elektronikus népszámlálása!

November 21. – november 28.: Pótösszeírás a települési jegyzőnél

Pótösszeírás keretében a népszámlálásból addig kimaradóknak a települési jegyzőt felkeresve kell eleget tenniük adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

A népszámlálás során gyűjtött adatok kizárólag statisztikai célra használhatók fel. Azokat összesített formában hozzuk nyilvánosságra, semmilyen módon nem összeköthetők a válaszadók személyével.

A népszámlálás eredményei mindannyiunk életére kihatnak. Segítse a kérdőív kitöltésével jövőnk alakítását!
(ksh.hu)

Akik Budaörsön szeretnének jelentkezni számlálóbiztosnak:

Megosztás