Első virslis tekercsem

2020-05-04 | Budaörs
Azóta újra elkészítettem és akkor is jól sikerült. Ajánlom akár több napos fogyasztásra is, elég puha marad.

1. 1 dl langyos tejbe beleszórjuk a kiskanálnyi cukrot és 1 evőkanál lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. 10-15 percig állni hagyjuk. A liszthez hozzáadjuk a sót, majd a felfuttatott élesztős tejet. Összegyúrjuk, dagasztjuk, végül hozzádolgozzuk az olajat. (Ha nem elég lágy, öntsünk bele még egy kis tejet, amennyi szükséges.)                                                                                                                                                                               A tésztát fél órán át kelesztjük meleg helyen, letakarva. A virsliket félbevágjuk, vagy egyben hagyjuk – attól függ, milyen hosszú rudakat szeretnénk készíteni.
2. A megkelt tésztát újra átdolgozzuk, majd kb. fél cm vastagra nyújtjuk, 1,5-2 cm-es csíkokra felvágjuk. Minden virslidarabkát tésztacsíkba tekerünk, megkenjük a tejfölös tojássárgájával, végül megszórjuk szezámmaggal (én köménymagot szórtam rá), és még 5 percen át pihentetjük.
3. Előmelegített sütőben 180 fokon 10-15 perc alatt pirosra sütjük.
Hozzávalók:
• 3 dl tej
• 1 kiskanál cukor
• 2,5 dkg élesztő
• 50 dkg liszt
• 1 teáskanál só
• 0,5 dl olaj
• virsli (juhbeles vagy frankfurti)
• 2 evőkanál tejföl
• 1 db tojás sárgája
• szezámmag vagy kömény

(Én trappista-sajt rudacskákat is burkoltam a tésztával, ketchup-pal ízesítve – úgy is finom!)

SzK

Megosztás