Emlékfilm a Szent Korona - tan megalkotójáról

2019-12-12 | Kultúra
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége budaörsi csoportja és a Budaörsi Polgári Kaszinó szervezésében a PostArton levetítésre került Jelenczki István: Legyőzetve győz dr. Tóth Zoltán József a Szent Korona országáért című filmje.

A vetítésre meghívást kapott a film rendezője és dr. Tóth Zoltán József özvegye, akik elfogadták és jelenlétükkel megtisztelték az estét. Fejéregyházi Sándor szívélyesen köszöntötte őket és minden megjelentet. F.Megyesy Péter, a KÉSZ elnöke  a témához kapcsolódó gondolatait olvasta fel.

Jelenczki István képzőművész, filmrendező, fotográfus, számos film alkotója. Talán a legismertebbek a Háború a nemzet ellen és az Égi élő igazság. Filmjeit az Uránia Filmszínház tűzi rendszeresen műsorára. „Jelenczki István korunkban az a magyar filmkészítő, aki nemcsak a legkiválóbb dokumentaristák közé tartozik, de ő az, aki mélységével és empátiájával nagyjából azt és úgy hitet el velünk a megértendő valóságból, amit akar.” –tartják róla.

Kihangsúlyozta, hogy a bemutatásra kerülő film nem oknyomozó-vagy dokumentumfilm, hanem egy emlékfilm Tóth Zoltán József tiszteletére.

Dr. Tóth Zoltán József magyar jogász, jogtörténész és politológus, egyetemi oktató, szakíró. Egyik legkiválóbb szakértője a Szent Korona eszmének, melyet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán tananyaggá tett. A második Orbán-kormány Honvédelmi Minisztériumának helyettes államtitkára. Ebben a tisztségében jelentős szerepe volt alaptörvényünk kidolgozásában.

A különleges hangulatú, művészi elemekkel gazdagított filmet nézve egy hatalmas tudású, hazáját és a családját végtelenül szerető, mély Isten-hitben élő ember sorsát ismerhettük meg, akit fájdalmasan korán ragadott el a halál.

Ha Istent ismerjük, akkor jobban elmélyülünk a szeretetben. A szeretetből kapunk egy bölcsességet. A szeretet és bölcsesség hatalmas bátorságot ad.-vallotta.

Halála után két alapítványt hoztak létre tisztelői emlékére. Az egyiket a Szent Korona-tan és a magyar történeti alkotmány kutatására és népszerűsítésére, a másikat pedig családjának szellemi és anyagi támogatásaként.

s.k.

Megosztás