Érvénytelenné válhat a TAJ-kártya

2021-02-04 | Közélet
Több mint hetvenezer embernek kell a következő napokban külön is figyelnie: az érintettek fél éve nem fizették be a havi pár ezer forintos tételes járulékot, emiatt pedig egy új szabály nyomán február 12-től érvénytelenné válik a TAJ-számuk.

Február 12-én ugyanis fontos változás lép életbe. Ennek lényege, hogy ha egy magánszemély egészségügyi szolgáltatási járulékból hathavi tartozást halmoz fel, akkor érvénytelenné válik a társadalombiztosítási azonosítójele, vagyis a TAJ-száma. Ez annyit jelent, hogy az érintett ezután az állami egészségügyi szolgáltatást ingyenesen nem veheti igénybe. Egészen addig, amíg nem fizet érte.
Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege idén nyolcezer forint. Aki ezt befizeti, hozzájuthat megannyi állami egészségügyi szolgáltatáshoz. Az összeg csekély, az Európai Unióban lényegében minden tagállam többet kér el ilyen körű szolgáltatásért.

Jelenleg több mint hetvenezer ember tartozik legalább hathavi összeggel – tehát legalább 48 ezer forinttal, – így a szabály őket érinti, ha nem cselekednek. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október óta tájékoztató kampányt folytat, a hatóság havonta hívja fel levélben a nem fizetők figyelmét a lehetséges következményekre. A NAV a napokban küldte ki a negyedik felhívólevelét, amely az aktuális tartozás és a fizetési lehetőségek mellett azt is tartalmazta, milyen könnyítéseket lehet igénybe venni.
(Forrás: origo.hu)

Megosztás