Európai Hulladékcsökkentési Hét

2019-10-23 | Budaörs
Újból egy figyelemfelkeltő akció! Egész Európában, így Magyarországon is november 16-24. között rendezik az Európai Hulladékcsökkentési Hét című eseménysorozatot, amelynek a környezettudatos szemléletformálás lesz a központi témája.

Egyre többen aggódnak amiatt, hogy lassan mindent elborít a szemét. Az óceánokban szemétszigetek úsznak, a fejlett világ szemetét harmadik világbeli országokba szállítják, a feldolgozást az ipar sem győzi már.

Európában hatalmas mennyiségű hulladék keletkezik: élelmiszer- és kerti hulladék, építkezési és bontási hulladék, bányászati – és ipari hulladék, szennyvíziszap, régi televíziók, háztartási gépek, régi autók, elemek, műanyag zacskók, papír, egészségügyi hulladék, régi ruhák és bútorok, és így tovább.

Környezettudatosság, ökológiai lábnyom, globális felmelegedés, lassan naponta szembejövő témák, amelyekre a többség csak legyint. Tegyenek valamit a Földért a „nagyok”, álljanak le a szennyezéssel a gigavállalatok! Én, kis emberként ugyan mit tehetek? – állítják.

Tehetek? Igen, tehetek!

A folyamat már a vásárlással kezdődik: nem veszek olyat, amire nincs szükségem!

A kampánynak köszönhetően már sokan nem használnak műanyag zacskókat.

Komposztálok, ha arra van lehetőségem.

Ételt nem dobok ki.

Nem cserélem le a ruhatáramat évente, a bútoraimat, csak azért mert kiment a divatból…..és itt meg is állok,mert a felsorolás oldalakon keresztül folytathatnám.

Két hete részt vettem egy környezetvédelemmel kapcsolatos konferencián, és ott a tartalmas előadások utáni beszélgetésben megállapítottuk: van, aki régóta tudatos, bár ők lennének többen. Másokra semmi hatással nincs a figyelemfelhívás. Fülük mellett elengedik a híradásokat, el sem olvassák a témával kapcsolatos cikkeket.  Elképzelésük sincs az ökológiai lábnyom fogalmáról, így annak csökkentéséről sem.

Viszont egyre többen választják a minimalista, vagy a hulladékmentes életmódot (zero waste) Ezek nem csupán hóbortos elnevezések és a hozzájuk tartozó gyakorlat. Sokkal inkább két jó alternatíva a túlfogyasztás és túlnépesedés korában.

 Mára kialakult a klímaszkeptikusok és a klímaszorongók tábora.  A szkeptikusok a klímaváltozás tagadói, míg másokban valóban szorongást idéznek elő naponta ránk zúduló hírek.

A klímaváltozással foglalkozó tudósoknak egyszerre kell figyelniük az igazságra és a politikai hatékonyságra.

Ne dugd a fejed a homokba, de azt se hagyd, hogy a rossz hírek tönkretegyék a napodat! – olvastam a jó tanácsot.És csökkentsd az általad termelt hulladékot!

s.k.

Megosztás