Ez egy levél…

2022-03-12 | Közélet
Újhelyi Sándor önkéntes tolmács az alábbi levelet küldte március nyolcadikán az illetékeseknek. A levélben vázolta a Keleti Pályaudvaron kialakult állapotokat és segítséget kért. Az alábbiakban (kommentár nélkül) ezt a levelet megosztom önökkel.

„Tisztelt Miniszter Úr!

A Budapesti Keleti pályaudvaron dolgozom, önkéntes tolmácsként segítek az Ukrajnából érkező menekültek ellátásában. A pályaudvaron felmerült, több súlyos probléma megoldásában kérjük sürgős segítségét!

1. A felújítás miatt az egész pályaudvaron egy WC van, amit csak 200,- Ft megfizetésével tudnak igénybe venni a menekültek és az önkéntesek is. Minden kézmosásért fizetnünk kell 200,- forintot! A felállított TOY-TOY vécékben nincs kézmosási lehetőség, ami járvány időszakban kiemelt kockázat.

2. A menekültek részére nincs semmilyen mosdási lehetőség! A nők és a kisgyermekek esetében ez kifejezetten sok reklamációt eredményez! Szükség lenne egy zuhanyzós konténerre!

3. Nincs pelenkázó, szoptató helyiség!

4. Nincs semmilyen orvosi ellátás, az egész állomáson van egy darab elsősegély doboz, a forgalmi ügyeleten. (szükség volt eddig inzulinra, epilepszia gyógyszerre, magas vérnyomás elleni gyógyszerre, rendszeres a hányás, hasmenés, autista gyereknek nyugtató, stb.)

5. Este százak maradnak az állomáson, akiknek reggel megy a vonatuk tovább. A Katasztrófavédelem elvinné őket 80-100 km-re, de nem tudnak visszajönni a reggel 6-7 órás vonatokhoz, mert a visszaszállítás nincs megoldva! Jelenleg buszokban alszanak, ülve, de a legfőbb probléma a sok csecsemő, kisgyerek ellátása. Szükség lenne Budapesten 100-150 „egyéjszakás” szállodai szobára. (Csak a Keletiből, a Nyugati igényét nem ismerem!)

6. Több telefontársaság felajánlott ingyen sim-kártyát, de nincs, aki kihozná a pályaudvarra! Képtelenség egyenként megszervezni azt, hogy eljuthassanak egy bevásárló központba, erre egyszerűen se tolmács, se kísérő!

7. A legfőbb probléma, hogy nagyon sok menekültnél csak ukrán valuta, grivna van! A Nemzeti Bank most nem váltja, így a Pénzváltók nem fogadják el! Nem tudnak fizetni a WC-ért, így még kezet sem tudnak mosni! De a legfőbb probléma a továbbutazás esetén a MÁV által kért 3 EURÓ/fő/vonat helyjegy pénz! Egy távolabbi desztináció esetén, egy 5 fős családnak ez akár 45 Euró is lehet! De csak grivnyájuk van, amit a MÁV nem tud elfogadni! Ma is több tízezer forintot dobtunk össze önkéntesek, de ez egyszerűen tarthatatlan! A legegyszerűbb az lenne, ha a MÁV törölné ezt a pénzt, vagy az MNB az állomáson lévő Pénzváltó cégtől átvenné a grivnyát, vagy a MÁV-tól!

8. Lengyelország felé, ahová az emberek kb. 4százaléka tovább megy, ma március 8-án, már csak március 12-ére volt jegy! Szükség lenne egy-két napon belül mentesítő vonatra, mert nem tudjuk hová tenni napokig az embereket!
A mi tapasztalatunk szerint a menekültek 98 százaléka tranzit! A jövő szempontjából nagyon fontos lenne, hogy arról a néhány óráról, esetleg napról, amit Magyarországon eltöltenek, kellemes emlékeik maradjanak!

Tisztelt Miniszter Úr! Kérjük szépen sürgős közbenjárását a fenti problémák megoldásában!

Köszönettel Ujhelyi Sándor, önkéntes tolmács, a Migration Aid Alapítója (2015)

U. i.: Helyesbítés: A mai napon kiderült, hogy az önkéntesekre vonatkozó fizetési kötelezettség csak átmeneti volt, a WC-t üzemeltető vállalkozó, saját terhére, továbbra is ingyenesen biztosítja az önkéntesek ellátását. A menekülteknek továbbra is fizetős.”

Közreadta: R. V.

Megosztás