Ez lehet a megmentő orvosság?

2020-06-18 | Budaörs
Az olcsó, széles körben elterjedt dexametazon megmentheti azoknak az életét, akiket a koronavírus súlyosan lebetegített. Brit kutatók szerint a szteroid kis adagolásban forradalmi áttörés a halálos vírus elleni harcban – összegzi a jelentést a BBC.

A kutatás szerint a szer a harmadával csökkenti a lélegeztető gépeken kezelt, és ötödével az oxigénellátásra szoruló betegek elhalálozási rátáját. Világos, tisztán látható a jótékony hatás. Nagy-Britanniában akár ötezer ember életét is megmenthette volna a szteroidos kezelés a koronavírus-járvány kitörése óta – így vélekednek a kutatók. A szteroid ráadásul nem valami új, drága készítmény, olcsó, potom áron beszerezhető szteroid. Így azokban az elesettebb országokban is eredményesen bevethető, ahol nagy a fertőzöttek száma.

Húsz koronavírussal fertőzött beteg közül 19-en kórházi kezelés nélkül felépülnek. Az ápolásra szorultak közül is sokan talpra állnak, néhányuknak azonban mechanikus lélegeztető gép segítségére, vagy közvetlen oxigénellátásra van szükségük. Ők a magas kockázatú páciensek, és a dexametazon az ő állapotukon javít. A szteroid tehát nem a megelőző védőoltás, hanem a fertőzés következményeit enyhítő szer.

A gyógyszert eddig is alkalmazták –hazánkban is – különféle gyulladások csökkentésére, most azonban az is kiderült, hogy ez segít abban az esetben is, amikor a szervezet immunrendszere „túlhajszolja” magát. Ezt az állapotot citokin-viharnak nevezik, ami végzetes lehet – amint azt az MTA tanulmánya is kifejti: „A citokinhálózat zavara alapvető szerepet játszik a klinikai tünetek kialakulásában és a legsúlyosabb kimenetelben.” (Magyar Tudományos Akadémia: Citokin-vihar Covid-19-fertőzésben.)

A kezelés tartama a klinikai vizsgálat szerint legfeljebb tíz nap, és az egynapi kezelés 5,40 fontba, átszámítva durván kétezer forintba kerül. Az Oxfordi Egyetem kutatócsoportja március óta összesen hatezer beteget vont be a vizsgálatba, ezek egyharmadát kezelték dexametazonnal. „Eddig ez az egyetlen gyógyszer, amely bizonyítottan, méghozzá jelentős mértékben csökkentette az elhalálozást” – mondta a kutatást vezető Peter Horby professzor. A dexametazont a 60-as évek óta alkalmazzák a legkülönbözőbb állapotok kezelésére. A koronavírus esetében intravénásan adagolható az intenzív osztályon vagy tabletta formájában az enyhébb lefolyású fertőzés esetén.

A Magyarországon is kapható szteroid – az ONKOHEMAT Alapítvány szerint – más kórállapotok kezelésében is hasznos lehet, a többi között légzőrendszeri betegségek, pl. asztma, krónikus obstruktív tüdőbetegség, bizonyos típusú tüdőgyulladások és szarkoidózis (a nyirokcsomók és más szervek gyulladása) esetében.
Forrás: EURONEWS, WEBbeteg

R. V.

Megosztás