Fánk kóstoló a gazdapiacon

2024-02-19 | Budaörs
Budaörs piacán sem maradt el a farsang megünneplése. Mi sem bizonyítja jobban ezt,mint a helyben sütött farsangi fánkok kínálása a vásárlók között.

A szombati piacnapon  már reggel 9 órától terített asztal várta a piacra látogatókat. Volt is keletje azonnal, felnőttek és gyerekek kóstolták a finom különböző  lekvárral megkent farsangi fánkokat.

De hogyan is készül a szalagos farsangi fánk?

  1. A szalagos fánk elkészítéséhez a lisztet egy nagyobb tálba tesszük. A közepébe lyukat fúrunk, és beleöntjük a langyos tejet.
  2. A tejbe tesszük a porcukor felét, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és rátesszük a maradék porcukrot.
  3. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a felolvasztott vajat, a vaníliakivonatot, a rumot és a sót. Összedolgozzuk, és addig gyúrjuk, amíg sima tésztát kapunk.
  4. Letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  5. Ha megkelt, lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és köröket szaggatunk belőle. Ezután letakarva további 15 percig pihentetjük.
  6. Egy mélyebb serpenyőben annyi olajat hevítünk, hogy a fánkok „derekáig” érjen, vagyis ne érjenek majd a serpenyő aljára sütés közben.
  7. A fánkok közepét benyomjuk, majd kis adagokban, a lyukas oldalukkal lefelé sütni kezdjük, és lefedjük.
  8. Ha megsültek, megfordítjuk, és fedő nélkül készre sütjük. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, majd ízlés szerint porcukorral és lekvárral tálaljuk.

Mint tavaly úgy az idén is voltak mókás álarcok amelyeket a gazdák öltöttek magukra, Jó volt az idő, sütött a nap finom volt a fánk. Kell ennél több?

Major Edit

 

Megosztás