A szombati piacnapon már reggel 9 órától terített asztal várta a piacra látogatókat. Volt is keletje azonnal, felnőttek és gyerekek kóstolták a finom különböző lekvárral megkent farsangi fánkokat.
De hogyan is készül a szalagos farsangi fánk?
- A szalagos fánk elkészítéséhez a lisztet egy nagyobb tálba tesszük. A közepébe lyukat fúrunk, és beleöntjük a langyos tejet.
- A tejbe tesszük a porcukor felét, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és rátesszük a maradék porcukrot.
- Hozzáadjuk a tojássárgákat, a felolvasztott vajat, a vaníliakivonatot, a rumot és a sót. Összedolgozzuk, és addig gyúrjuk, amíg sima tésztát kapunk.
- Letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
- Ha megkelt, lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és köröket szaggatunk belőle. Ezután letakarva további 15 percig pihentetjük.
- Egy mélyebb serpenyőben annyi olajat hevítünk, hogy a fánkok „derekáig” érjen, vagyis ne érjenek majd a serpenyő aljára sütés közben.
- A fánkok közepét benyomjuk, majd kis adagokban, a lyukas oldalukkal lefelé sütni kezdjük, és lefedjük.
- Ha megsültek, megfordítjuk, és fedő nélkül készre sütjük. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, majd ízlés szerint porcukorral és lekvárral tálaljuk.
Mint tavaly úgy az idén is voltak mókás álarcok amelyeket a gazdák öltöttek magukra, Jó volt az idő, sütött a nap finom volt a fánk. Kell ennél több?
Major Edit