Február óta tartósan nő a házasodási kedv

2019-08-29 | Budaörs
Feltehetőleg a februárban bejelentett családvédelmi akciótervnek is köszönhető, hogy nő a házasságkötések száma.

A gyermekvállalás mértékére az év eleji bejelentésnek még nem lehet mérhető hatása, ám – amint a Központi Statisztikai Hivatal kedden kiadott gyorsjelentéséből kiderül – a házasságkötések száma nagymértékben nőtt. Ez év júniusában ugyanis 7676 pár lépett frigyre, ami 15 százalékkal, 1013-mal több a 2018. júniusi adatnál.

2019 első fél évében 24 020 pár kötött házasságot, ez 1758-cal, 7,9 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest. A családvédelmi akcióterv bejelentése és a házasságok emelkedése közti kapcsolatra enged következtetni a megfigyelhető trend is. Januárban ugyanis még 3,9 százalékkal kevesebb, február–márciusban kismértékben, április–májusban pedig átlagosan 8,2 százalékkal több házasságot anyakönyveztek Magyarországon, mint egy évvel korábban. Az emelkedés folytatódott júniusban, amikor már 15 százalékkal többen léptek frigyre, mint 2018 azonos hónapjában.

A házasságkötések száma a legjelentősebb mértékben Pest régióban és Budapesten növekedett – 16 és 10 százalékkal –, de a többiben is meghaladta az egy évvel korábbit. Ezer lakosra vetítve a házasságkötési arányszám értéke 0,4 ezrelékponttal volt magasabb az egy évvel korábbinál

Magyar Nemzet

w

Megosztás