Felhívás a Bűnmegelőzési Osztálytól

2021-05-05 | Közélet
Felhívást kaptunk a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályától, amely a kerékpárosoknak ad jó tanácsot. Tavasszal még többen pattannak a kerékpárra, nem árt az óvatosság.

Hétvégén és hétköznapokon, bevásárláshoz, munkába járáshoz vagy a szabadidő eltöltéséhez egyaránt népszerű a kerékpározás minden korosztályban. A kerékpár eltulajdonítása érzékenyen érintheti tulajdonosát, függetlenül annak értékétől. Vigyázzon rá, hogy biciklije ne kerüljön illetéktelen kezébe! A lopás megelőzéséhez adunk néhány bűnmegelőzési jó tanácsot. Kérjük, fogadja meg, hiszen Ön tehet a legtöbbet vagyona megóvása érdekében:

• Kerékpárját mindig lakatolja le! Akkor is, ha csak pár percre szalad be pl. a boltba, postára.

• Erős, vastag lánccal és jó minőségű lakattal rögzítse kerékpárját. Vásárlásnál inkább a drágábbat válassza, mert valószínűleg az jobb is!

• Figyeljen arra, hogy mihez rögzíti a biciklit! Lehet vastag és erős a lánc, ha egy könnyen elmozdítható oszlophoz, táblához, kerítéshez köti ki.

• Írja fel a kerékpár vázszámát, egyedi azonosító jeleit, mert ha esetleg ellopják, ezzel segítheti a nyomozást és a mielőbbi megtalálást!

• Mindig megbízható üzletből, embertől vásároljon kerékpárt! A valós értéknél jóval kedvezőbb áron kínált portéka legyen gyanús! Főként, ha papírokkal sem rendelkezik, előfordulhat, hogy bűncselekményből származó kerékpárt kínálnak önnek eladásra.

A rendőrség 2015-ben indította el a BikeSafe elnevezésű kerékpár regisztrációs országos programját, amelynek során lehetőség van egyénileg vagy a rendőrség közreműködésével regisztrálni a kerékpárokat a www.bikesafe.hu oldalon. Amennyiben igénybe szeretné venni, kérdezze meg a lakóhelyéhez legközelebb található rendőrkapitányságot, hogy mikor lenne erre lehetőség.

 

Biztonságos időtöltést kíván a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya!

Csillag-Simon Katalin r. zászlós

bűnmegelőzési előadó

Budaörs Rendőrkapitányság

Megosztás