Fránci, akinek Kurir volt a beceneve

2020-03-26 | Budaörs
Már csak az idősek számára mond valamit a Kurir Fránci név. Hivatalos neve Szigeti Ferenc volt és ő indította be Budaörsön az 1929-1940 közötti buszforgalmat.

A  Kurir-autóbusz magánvállalkozás volt,tulajdonosai báró Kazy Ferenc és Bánki Elemér – Bánki Donát fia . A társaság három gépkocsival működött. Az egyiket Szigeti Ferenc vezette a budaörsi Kisfaludy utca és a Vámház tér között. Az előzékeny, segítőkész, barátságos buszvezetőt sokan ismerték és kedvelték.  Hamarosan Kurir Fránci becenéven (Spitzname) nevezték.

A járat rugalmasan alkalmazkodott a munkások és a piacozók igényeihez. Hajnalban vitte a gyümölcsszállítókat a Nagy- Vásárcsarnokba, később a Csepeli Vásártelepre is. A gazdák kosaranként 10 fillért fizettek. Majd a busz gyorsan visszafordult a munkásokért Budaörsre. Addigra az árusok túladtak a készletükön, őket aztán hazavitte Fránci. Legtöbbjük a szőlőkig meg sem állt, folytatta az előző nap abbahagyott munkát. Este a munkásokat szállította haza a Kurir busz.

Itt jegyzem meg, hogy a kis jövedelmű elődeink, akik a viteldíjat nem tudták megfizetni, bizony gyakran gyalog mentek be a fővárosba, több kosár barackot cipelve.

Sokat köszönhettek a budaörsiek a buszvállalatnak, ugyanis gyakran szervezett kirándulásokat, társasutazásokat az országba és külföldre is. Így jutottak el az ausztriai Mariazellbe, vagy a Gödöllő melletti Máriabesnyőre, továbbá Mátraverebély-Szentkútra.  Valójában oda, ahová igény volt a lakosság részéről.

A felső sorban Szigeti Ferenc látható.

A  Kurir szállította a helyi focicsapatot és szurkolóit a vidéki mérkőzésekre. Télen, amikor kevesebb volt a fuvar, a pesti sportolókat vitte a Mátrába.

1940-ben megszűnt a vállalkozás, mivel nem hosszabbították meg a forgalmi engedélyét.

Sajnálták is nagyon a budaörsiek.

Forrás: Hauser József, Budaörsi krónika

s.k.

Megosztás