Fuss az erdész szemével – újabb instant terepfutó-kihívás a Pilisi Parkerdőben

2022-11-11 | Budaörs
Az Országos Erdészeti Egyesület „Sportolj tudatosan az erdőben!” nevű programsorozatának célja, hogy az outdoor tevékenységek kedvelői sportolás közben olyan érdekességeket figyeljenek meg és összefüggéseket vegyenek észre, amelyek révén jobban elmerülhetnek az erdei ökoszisztémában.

A program része a „Fuss az erdész szemével” című terepfutó-kihívássorozat. Ennek hatodik, őszi állomása visszatér a Pilisi Parkerdőbe, ezúttal a Budai-hegységbe, ahol a Budakeszi, Telki és Nagykovácsi között elterülő rengetegben mutatja be a titokzatos őszi erdő rejtett összefüggéseit. A kihívás december 15-ig teljesíthető.

Az elmúlt években kiugróan megnőtt az erdei sportok és outdoor tevékenységek népszerűsége. A terepfutás is igen elterjedt sportággá vált. Az Országos Erdészeti Egyesület az Agrárminisztérium támogatásával éppen ezért hirdette meg a „Sportolj tudatosan az erdőben!” programját. Ennek egyik kedvelt programeleme a „Fuss az erdész szemével!” sorozat, amelynek keretében minden évszakban egy-egy erdei útvonal, track követhető végig, bármikor teljesíthető, úgynevezett „instant” kihívás formájában. Az előre megadott útvonalon végigfutva, a tracket vagy a QR-kóddal ellátott, fákra erősített irányjelző táblákat követve, a kiegészítő információkat elolvasva egy ismeretterjesztő erdei futókalandban vehetnek részt a vállalkozó kedvű sportolók. (A részletes ismertető és a letölthető track ezen a linken található.)

    1. Emblematikus útvonal

A sorozat aktuális, hatodik kihívása újra a Pilisi Parkerdőbe invitálja a futókat. Ezúttal nem a Pilis vagy a Visegrádi-hegység, hanem a Budai-hegység, a Budakeszi és Telki között elterülő erdő a cél, szó szerinti csúcspontjaként a terület legmagasabb pontjával, a Nagy-Kopasszal. A 12,2 kilométer hosszú, 370 méter szintemelkedést tartalmazó körút a Pilisi Parkerdő egy nemrég felújított négyévszakos pihenőhelyétől, a Budakeszi–Telki-műút mellet fekvő Hideg-völgyi pihenőtől indul. (A pihenőhely megközelíthető Budapestről, Budakesziről vagy Telki-Zsámbék felől menetrend szerinti helyközi buszjárattal vagy személygépkocsival.)

Az útvonal nem csupán kellemes, kikapcsoló erdei futást kínál, hanem érinti a Pilisi Parkerdő számos emblematikus helyét is. A már említett rajthely a Hideg-völgyi erdészház mellett található, nagyon közel a Parkerdő Budakeszi Erdészetéhez és a meseszép Budakeszi Erdészeti Arborétumhoz (ez utóbbi a téli időszakban sajnos zárva tart).

A rajthelyről a zöld háromszög jelzés vezet fel a tájegység egyik látványos dolomitletöréséhez, a híres Tarnai-pihenőhöz, ahonnan gyönyörű kilátás tárul elénk Biatorbágy és a Zsámbéki-medence felé. Az összetéveszthetetlen, kopár, egészen magashegyi hatást keltő dolomitgyep jellegzetes eleme a Budai-hegység változatos növénytársulásainak.

Ide már egészen közel esik a Budai-hegység legmagasabb pontja, az 559 méteres Nagy-Kopasz. Az erdő borította csúcsról eredetileg nem lehetett látni a panorámát, de a Parkerdő 2006-ban látványos kilátót emelt ide. A fiatalon elhunyt, kitűnő építész Basa Péter egyik legfontosabb munkája, a Csergezán Pál-kilátó jellegzetes, vitorlaszerű íve magasan a fák fölé emelkedik, mégis harmonikusan illeszkedik a természeti környezetbe. A kilátó érdekessége – a lenyűgöző panorámán túl –, hogy délkeleti irányba nézve láthatjuk Basa Péter másik fontos épületét, a budakeszi református templomot.

A kilátó névadója, Csergezán Pál élete szorosan összefonódott a Budai-hegységgel és a Pilisi Parkerdővel is. A kitűnő festő-grafikus-illusztrátor sokáig a környéken élt, az Anna-laknál lévő sírja mellett el is halad útvonalunk. Csergezán az egyik leghíresebb vadász-festő volt, emellett elsőrangú könyvillusztrátor. Ő rajzolta meg Fekete István halhatatlan mesehősét, Vukot is, és az ő illusztrációiból rengeteget merített később rajzfilmjéhez Dargay Attila.

A kilátótól immár lefelé folytatjuk utunkat a zöld háromszögön, egészen az egyesült piros és zöld sávig, amelyen élesen balra fordulva, kényelmesen futható erdészeti úton – ez egyben a Pilisi Parkerdő erdeikerékpáros-útvonalhálózatának, a Pilis Bike-nak is része, tehát érdemes óvatosan futni – jutunk el az Anna-lakig. Ezt az egykori erdészházat a Parkerdő tavalyelőtt újította fel és alakította át minden igényt kielégítő erdei szálláshellyé. Itt találhatjuk Csergezán Pál már említett sírját, egy rusztikus kőtömböt is.

Innen a zöld kereszt, majd sárga kereszt jelzéseken (a jelzésváltásnál érdemes figyelni az útvonal tábláit, mert könnyű eltéveszteni!) jutunk vissza kiindulópontunkhoz, a Hideg-völgyi pihenőhöz.

    1. Feladatok

A kihívás az őszi időszakban, 2022. december 15. éjfélig él, egyrészt a táv teljesítésével, másrészt az útvonalhoz tartozó feladat megoldásával. A feladat: a kör teljesítése közben fényképet kell készíteni a Csergezán Pál-kilátóból. Ezt a fényképet az Országos Erdészeti Egyesületnek (erdeisportok@oee.hu) elküldve a megfejtők nyereményjátékban vehetnek részt, melyen a szervező három ajándékcsomagot sorsol ki.

    1. Bővebb információ

Pilisi Parkerdő Zrt.

sajto@pprt.hu

Megosztás