Gazdalátogatás Vereben

2021-08-11 | Budaörs
A napokban Vereben jártunk hogy meglátogassuk Benkő Ákost aki a budaörsi piacon árulja különböző sajtjait. Vereb  nincs messze Budaörstől, talán 20-30 perc kocsival. A nyüzsgő városok után igazi falusi csönd és kellemes levegő fogadott bennünket.

 

Megtaláltuk  Benkő Ákos házát aki már várt bennünket. A baráti fogadtatásról máris gondoskodott a család kedvence a gyönyörű borzderes tehén, akit Dobinak hívnak. Azonnal barátságába fogadott bennünket, simogathattuk és hagytuk, hogy recés kissé sötét szürke nyelvével meg nyalogassa hol a kezünket, hol a cipőnket.

Látszik ezen az állaton, hogy szeretettel tartják és csöppet sem állati sorban inkább emberi barátságban tölti napjait. Dobi adja naponta kétszer a tejet fejésenként legalább tizenkét litert. Ehhez az eredményhez naponta legalább másfél bála szalmát eszik meg.

A kert végében elkerítve a kert többi részétől két megint csak gyönyörűséges két ló várakozott kíváncsian, hiszen nem minden naposak itt az idegenek. A Dobi, vagyis a tehén valamint ők nagyon jó barátok, állítólag Dobi különös barátsággal bír az egyik ló iránt. Úgy látszik egy tehén és egy ló között is kialakulhat valamiféle érzelmi kötődés.

A barátságos állattartásnak természetesen van anyagi haszna is,habár  költséges még egy tehén tartása is. De erről most ne beszéljünk inkább arról, hogy a napi tejmennyiségből mi is készül.

Természetesen különböző érlelésű sajtok.

Egyikőjük a gyúrt hevített sajt. Majd Paranyica. Hagymás tekercs. Mocarella

Másik készítmény a Friss sajt mely lehet kapros fokhagymás és natur.

Harmadik változat a Gomolya és az igen népszerű grillsajt

Benkő gazda beavatott bennünket a sajtkészítés rejtelmeibe. A tejet először felhevíti 78 fokra majd lehűti 38 fokra. Majd következik a beoltás. Mikor a massza megdermed, jöhet a kockázás, közben figyelni és forgatni, hogy a savó lecsorogjon, majd szütyőbe tenni és formázni. Nem könnyű munka ez nem is gondolnánk, hogy mennyi törődés, gondosság kell ahhoz, hogy a sajt valóban finom és ehető legyen. Nem beszélve a napi két alkalommal egyenként 12 liter lefejéséről kézi erővel nem kis teljesítmény. Benkó Ákos sajtféleségeit nagyon szeretik a vásárlók és már kialakult a vevő köre oly annyira, hogy előre rendeléseket vesz fel és hozza a következő piacnapra.

A barátságos állattartásnak pedig beérik a haszna, mert a barátsággal és szeretettel nevelt Dobi tehén meghálálja a gondoskodást és napról, napra biztosítja a megélhetést adó tejet, amiből aztán sajt kerül a vásárlók asztalára.

Major Edit

 

 

 

 

 

 

 

 

Megosztás