Gyermekek világnapja – szeptember 20.

2023-09-21 | Budaörs
A Gyermekek Világnapját az UNICEF (az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapjának ) kezdeményezésére 1954 óta szeptember 20-án tartjuk. E napon felhívást intéznek a világ országaihoz annak érdekében, hogy támogassák és védelmezzék a gyermekek 1959. évi ENSZ-deklarációban megfogalmazott jogait.

„Minden gyermek egy önálló személyiség, különleges és értékes emberke. ”

A világnapon civil szervezetek és önkéntesek szeretnék felhívni a figyelmet a gyermekek kiszolgáltatottságára és védelmezésük szükségességére.

Az UNICEF jelszava: A GYERMEKEK MINDENEK ELŐTT!

Manapság a szegénység, az éhezés és a nélkülözés nemcsak az afrikai országokat vagy a háborús övezetekben élőket érinti, hanem az iparilag fejlett, jó infrastruktúrájú nagyvárosokban, illetve a vidéki kistérségekben is megfigyelhető.

Gyermeket SENKI (se szülő, se tanár, se edző, se osztálytárs…)
• nem verhet meg;
• nem beszélhet, viselkedhet vele megalázó, lealacsonyító módon;
• nem követhet el sérelmére szexuális erőszakot;
• nem élhet vissza hatalmi helyzetével.

Mindenkinek tiszteletben kell tartani a gyerek jogait, érdekeit és szükségleteit.

Az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye szerint minden 18 év alatti személy gyermeknek számít, akit speciális védelem illet meg.
Egyfelől a gyerekeket is megilletik mindazon emberi jogok, amik a felnőtteket, ugyanakkor éppen kiszolgáltatott helyzetük miatt speciális jogok és védelem illeti meg őket.
A gyermekek ellátása, táplálása, tanítása, testi-lelki védelme minden társadalom kiemelt feladata.
A védelem nemcsak a szülők dolga, hanem mindenki másé is, aki a gyerekekkel kapcsolatba kerül, így a családnak, a kisközösségnek, az intézményeknek, a szakembereknek, de a törvényalkotóknak is figyelnie és védenie kell a gyerekeket!

A részvétel aktív cselekvésen túl azt is jelenti, hogy a gyerekek megnyilvánulhatnak, egyénenként és csoportban is, elmondhatják véleményüket, kifejezhetik érzéseiket.
Minden gyermeket azonos módon illetnek meg az alapvető jogok, függetlenül attól, hogy hol és milyen körülmények között él, milyen nemzetiségű, milyen nyelven beszél, milyen a bőrszíne, a vallása, hogy fiú-e vagy lány, esetleg valamilyen fogyatékossággal él.
A gyermekek jogaiért való küzdelem nem korlátozódhat az év egyetlen napjára, ki kell, hogy töltse életünket, és hinnünk kell abban, hogy tetteinkkel egyre több ember, gyermek életét tehetjük jóvá, ha mindenkiét nem is. Ezért nem lehet valójában sohasem hiábavaló a küzdelem a gyermekekért, az apró óriásokért.

Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály

Megosztás