Hamarosan itt a műanyagmentes július

2021-06-28 | Közélet
Egy átlagos európai polgár évente 4,8 tonna hulladékot termel, melynek a jelentős része műanyagból készült csomagolóanyag. Hazánkban sem sokkal jobb a helyzet: Magyarországon csak műanyag csomagolásból 30,5 kg hulladék jut egy főre évente, és ennek csupán 27,5%-át dolgozzák fel újra. Erre a problémára hívja fel a figyelmet a műanyagmentes július.

Földünkön a különböző típusú hulladékok közül a műanyag mennyisége növekszik a legnagyobb ütemben. A PET-palackokból és plasztikzacskókból percenként 1 millió darabot használunk világszerte, az utóbbiak pedig átlagosan 25 perc után már a kukában végzik. A PET-palackok mindössze egyharmada kerül újrahasznosításra.

A műanyagok nagy része ráadásul nem képes a szó szoros értelmében lebomlani: csupán apró részecskékre aprózódik, mikroműanyaggá alakul. Ez a mikroműanyag szennyezi a talajt, az óceánokat, bekerül a táplálékláncba és a szervezetünkbe is.
Hazánkban 2021 júliusától számos egyszer használatos műanyagot betiltanak, 2023-tól pedig az egyszer használatos italcsomagolások is visszaválthatók lesznek.

A központi szabályozás mellett az egyéni felelősség is fontos a változás eléréséhez: hiszen az a legjobb hulladék az, ami meg sem termelődik. Ugyanakkor az életmódunkat egyik napról a másikra gyökeresen átalakítani nehéz, és sokszor nem is fenntartható elhatározás. Érdemes fokozatosan haladni, és például a műanyagmentes július nemzetközi kihívásaihoz csatlakozva, egy-egy új szokás átvételével elindulni a tudatos műanyaghasználat felé vezető úton.
Mit fogadhatunk meg idén júliusban?

-Mielőtt elindulunk a boltba, ellenőrizzük, hogy elraktuk-e a vászontáskánkat, kosarunkat: így elkerülhetjük, hogy az üzletben kelljen kérnünk egyszer használatos műanyag szatyrot.
-A zöldségek, pékáruk szállításához készítsünk/vásároljunk többször használatos zacskókat.
-Ha megtehetjük, amit lehetséges, csomagolásmentes üzletekben szerezzünk be.
-Palackozott víz helyett hordjunk magunkkal kulacsot.
-Kerüljük a felesleges/nehezen újrahasznosítható csomagolásokban kapható termékeket.
-Nézzünk utána a kozmetikumaink műanyagtartalmának.
-Válasszuk az eldobható higiéniai termékek helyett a többször használatos alternatívákat.

Forrás:Élő bolygónk

Megosztás